Novosti Sport Događanja

Filozofski fakultet ugostio biografsku izložbu o prvoj ravnateljici Muzeja Turopolja Višnji Huzjak

05.05.2021. / Maja Peranić

Biografska izložba posvećena prvoj ravnateljici i kustosici Muzeja Turopolja – Višnji Huzjak otvorena je jučer u Maloj auli Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Riječ je o izložbi koju je priredila kustosica dokumentaristica Muzeja Turopolja Maja Ergović, a njome će se obilježiti Međunarodni dan muzeja.

„Okom etnologa – istraživački rad Višnje Huzjak“ naziv je izložbe koju donosi sadašnja kustosica Muzeja Turopolja diplomirana etnologinja Maja Ergović. Izložba je u našem muzeju bila postavljena u travnju i svibnju 2019. godine, a sada povodom Međunarodnog dana muzeja, gostuje na Filozofskom fakultetu, a sve u sklopu inicijative „mobilna EKA – Platforma za mobilnost i međunarodnu suradnju etnologa i kulturnih antropologa Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“.



Rad i djelo Višnje Huzjak kojim je doprinijela očuvanju turopoljskih običaja i tradicije kroz brojna svoja djela, bili su nepresušna inspiracija za nastanak ove zanimljive izložbe. Radila je u Muzeju od osnutka 1960., a ravnateljica je bila od 1961. do 1995. godine. Iz Muzeja podsjećaju na njezine istraživačke radove i objavljene priloge o običajima, graditeljstvu, kulturnim dobrima i znamenitim osobama velikogoričkog kraja.

-Organizirala je snimanje etnografskih filmova poput Jurjevskih običaja (1963.), Cvjetnice (1966.), Blagoslova jela na Uskrs (1966.), Prenošenja drvene kuće (1967.), Svadbe u Mraclinu i Buševcu (1967.), Jurjevu u Turopolju (1970.) i Žetve u Turopolju (1974.). Znatno je pridonijela proučavanju jurjevskih običaja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj knjigom Zeleni Juraj (1957.). Izložba prikazuje retrospektivni muzejski rad prve ravnateljice kroz fotografije iz dokumentacije Muzeja Turopolja-istaknuli su iz Muzeja.

Izložbu možete posjetiti do 4. lipnja 2021. na Filozofskom fakultetu – od 4. do 13. svibnja u prostoru Male aule (prostor ispred knjižnice), a od 13. svibnja do 4. lipnja na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju (C trakt, suteren).

(foto: Muzej Turopolja)

 

Galerija slika

Filozofski fakultet ugostio biografsku izložbu o prvoj ravnateljici Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Filozofski fakultet ugostio biografsku izložbu o prvoj ravnateljici Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Filozofski fakultet ugostio biografsku izložbu o prvoj ravnateljici Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Filozofski fakultet ugostio biografsku izložbu o prvoj ravnateljici Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Filozofski fakultet ugostio biografsku izložbu o prvoj ravnateljici Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Filozofski fakultet ugostio biografsku izložbu o prvoj ravnateljici Muzeja Turopolja Višnji Huzjak

Podijeli