Prijava

Vaša prijava

Zasjeda goričko Vijeće, na Aktualnom satu rasprava o zgradi Velkoma, Jelačićevoj ulici, kampu HNS-a, ali i nezaobilaznoj problematici Aglomeracije

[]

Gorički vijećnici danas su po prvi puta sjeli u klupe u 2023. Dnevni red i nije prezahtjevan; na njemu se nalazi 16 točaka, kojima je po žurnom postupku dodana točka o Prijedlogu izmjena urbanističkog plana grada, kojim se izlazi u susret HNS-u koji Veliku Goricu vidi kao potencijalno središte budućeg nacionalnog kampa.

Uoči rasprave po točkama dnevnog reda, održan je “aktualac”, kojeg je svojim pitanjem otvorio Tomislav Krešimir Hubak, kojeg su zanimali rezultati gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici.

-Prošle godine krenuli smo s novim modelom prikupljanja otpada. Kao što vidite nama se ne događaju situacije kao u Gradu Zagrebu, Velika Gorica je čist grad. Osim toga smanjili smo miješani komunalni otpad za 3 tisuće tona, kao i glomazni otpad za 2,5 tisuće tona. Kao što i sami vidjeti nosi sustav gospodarenja otpada u Velikoj Gorici funkcionira- kazao je direktor VG Čistoće Ivan Rak.

Jelačićeva u Kurilovcu 2024. ide u potpunu rekonstrukciju

Tematika vezana uz GČ Kurilovec bila je fokus vijećničkih pitanja Damira Slojšeka, kojeg je zanimalo kakva je sudbina Jelačićeve ulice, te kada će i kako biti riješena prometna regulacija na raskrižju za Meridijan 16.

-Točno je, ove smo godine imali u planu preasfaltirati Jelačićevu ulicu, što bi bila vatrogasna mjera, zbog čega smo se odlučili da sljedeće godine idemo u kompletnu rekonstrukciju koja će koštati oko 2 milijuna eura- rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je i sam kao i vijećnik upoznat s problematikom raskrižja kod Meridijana 16 za koju s viših instanci imaju uvjerenja da će taj problem biti riješen.

Transparentnost proračuna i aplikacija za uvid svih isplata iz gradskog proračuna zanimala je vijećnika Juru Odrčića, kojem je gradonačelnik kazao kako će do sljedećeg Gradskog vijeća i Grad Velika Gorica na svoj mrežnoj stranici imati aplikaciju iz koje će se onda moći vidjeti sve isplate.

Jelušić: Hoće li se do kraja mandata ostvariti najava besplatnog vrtića

Ivu Jelušića zanimalo je hoće li gradonačelnik do kraja mandata ispuniti svoje obećanje i osigurati besplatan vrtić.

-Prošle godine vrtić je bio besplatan kroz tri mjeseca, dok je današnje smanjenje cijene stvar simbolike. Kada već govorite o ovoj temi bilo bi korektno da ste spomenuli i koliko je vrtića izgrađeno. Izgradili smo četiri vrtića, a još dva su u pripremi- odgovorio je gradonačelnik.

Ačkar: Naviknite se da će se raditi

Vijećnika Milivoja Dijaneževića zanimala je dinamika radova na komunalnoj infrastrukturi, jer kako je istaknuo vidljivo je da se asfaltira “na sve strane”.

-Rekli smo da će se raditi više nego prije na podizanju komunalne infrastrukture. Već sada smo izasfaltirali veću dužinu nego što je to bio slučaj lani. Naviknite se na takve prizore- kazao je Ačkar te vijećnika upoznao kako je Grad na EU fondove prijavio projekte Andautonije, vanjskih bazena i doma za umirovljenike.

Bivša zgrada Velkoma kao Trg pravde

Ivan Bekavac za govornicu je došao sa slikom bivše zgrade Velkoma koja je danas ruglo, na što mu je gradonačelnik kazao kako je is am mogao učiniti nešto za Veliku Goricu dok je bio zamjenik ministra zdravstva, aludirajući na njegovo pitanje što je Grad poduzeo da se riješi ovaj problem.

-Problematika Velkoma prisutna je već dva desetljeća. Koliko sam upoznat u proceduri je oduzimanje nekretnine vlasniku od strane DORH-a i države i nagodba je postignuta. Ideja je da se tamo izgradi Trg pravde- o ovoj problematici će gradonačelnik.

Vedrana Zobeca zanimala je lokacija budućeg nacionalnog kampa HNS-a, te mu je rečeno kako će on biti na području Gradske četvrti Rakarje, gdje postoji parcela od 92,3 tisuće kvadrata.

-Velika Gorica je spremna napraviti sve da do toga i dođe- naglasio je prvi čovjek grada.

Sve linije ostaju kao i do sada

Problematika prijevoza pitanje je koje se povlači već godinama, a što je s linijskim prijevozom po Velikoj Gorici i okolnim naseljima zanimalo je vijećnika Ozrena Robića.

-ZET traži da mi preuzmemo lokalni prijevoz. Dok se to ne dogoditi sve linije ostaju kao i do sada- poručio je gradonačelnik Ačkar rekavši kako mjesta panici nema.

Također vijećnik Robić pozdravio je istraživanje geotermalnih potencijala, a kako se moglo čuti takav potencijal postoji na području Lomnice i oko rijeke Odre.

-Velika je i epohalna to stvar- istaknuo je Robić.

Dinamika radova na Vatrogasnim domovima u Buševcu i Novom Čiču ide svojim tijekom
Ivana Belošević postavila je dva pitanja vezana uz Mjesni odbor Buševec.

-Kakva je dinamika radova na Vatrogasnom domu prvo je moje pitanje, a zanima me što će biti s ulicama Pušćine i Turopoljskom koje su u potpunosti devastirane- upitala je vijećnica.
Pročelnik za mjesnu samoupravu Dražen Bačurin kazao je kako se glede Vatrogasnog doma ovih dana očekuje postavljanje garažnih vrata, dok je pročelnik Dubravko Katulić glede obnova ulica kazao kako će se teretiti police izvođača radova.

I vijećnika Stipu Duvnjaka zanimala je dinamika radova na Vatrogasnom domu u Novom Čiču, ali i rekonstrukcija prometnica na tom dijelu Posavine.

-Na Vatrogasnom domu završili su grubi radovi, trenutno je u tijeku postavljanje stolarije, a ono što nas očekuje je natječaj za unutarnje radove i uređenje- kazao je pročelnik Bačurin, dok je gradonačelnik Ačkar kazao glede sanacije prometnica kako će one u dogovorenom roku biti i odrađene.

Problematiku Aglomeracije aktualizirao je vijećnik Mario Zdelar.

-Kao što možemo vidjeti radovi na cjelinama na Aglomeraciji su pri kraju, no što se poduzima da se riješe te nepravilnosti- upitao je Zdelar te se požalio kako predstavnici Gradske četvrti Miljenko Granić ne mogu doći u kontakt s Gradom.

-U potpunosti se slažem s vašim izlaganjem za Aglomeraciju i mi kao Grad nećemo dopustiti da to tako i ostane, drugim riječima nećemo preuzeti radove dok sve ne bude kako treba- naglasio je Ačkar.

Vijećnik Zoran Lovrić kojeg su zanimala pitanja vezana uz asfaltnu bazu i besplatne vrtiće dobit će pisani odgovor.

Objava Zasjeda goričko Vijeće, na Aktualnom satu rasprava o zgradi Velkoma, Jelačićevoj ulici, kampu HNS-a, ali i nezaobilaznoj problematici Aglomeracije pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.