Prijava

Vaša prijava

U Velikoj Gorici izglasan proračun od rekordnih pola milijarde kuna


Na 17. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice prihvaćen je prijedlog proračuna za 2020. godinu u iznosu 534 milijuna kuna. Njime su, uz nastavak radova na tekućim, predviđena sredstva za početak realizacije brojnih najavljivanih projekata.

Tako sljedeće godine započinje izgradnja Poduzetničkog inkubatora vrijedna 20 milijuna kuna, od kojih će se u 2020. investirati njih četiri. Predviđen je i početak radova izgradnje vanjskih bazena u sklopu tamošnjeg Športsko-rekreacijskog centra za koje će se u novom proračunskom razdoblju izdvojiti 6.5 milijuna kuna, dok će se sadržaji ŠRC-a obogatiti i takozvanom Pump track stazom, poligonom za bicikliste i skejtere, koji će se nalaziti uz Rakarsku cestu. Tu je i rušenje zgrade “Stare općine”, kao i izgradnja novog objekta upravno-poslovne prirode na njenom mjestu, dok je od ostalih građevinskih radova planirana energetska obnova bivšeg rodilišta, izgradnja novog dječjeg vrtića u Selnici s prostorima društvene namjene, kao i novih prostorija u Društvenom domu Mala Buna, koje će, također služiti za potrebe dječjeg vrtića. U sljedećoj godini započinje prva faza izgradnje Reciklažnog dvorišta Velika Gorica vrijedna 3.6 milijuna kuna te odlagališta Mraclinska Dubrava, a dovršit će se i radovi na mostu preko kanala Sava-Odra.

Od noviteta valja istaknuti nastavak trenda izdvajanja za mjesnu samoupravu, odnosno 2.5 milijuna kuna koje će se staviti na raspolaganje gradskim četvrtima i mjesnim odborima, a tu je i pohvalna demografska mjera, kojom će Grad osigurati pet puta veća sredstva za stipendiranje svojih učenika i studenata te dodatno podebljati potpore za branitelje, programe socijalne skrbi i zdravstva uz naglasak na osobe s invaliditetom.

Među značajnijim ulaganjima tu je i dvogodišnja izgradnja Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja i depoa financirana sredstvima Europske unije, zatim izgradnja Edukativno-kulturnog centra u Novom Čiču, prenamjena kurije Alapić u Vukovini te razvoj projekta Ladovo za Stari grad Lukavec.

Po pitanju komunalne infrastrukture, u 2020. godini predviđena je nadogradnja projekta Aglomeracije, kojim će se u naredne tri godine postaviti 145 kilometara novih cjevovoda i obnoviti 81 kilometar cesta u prigradskim naseljima. Također, planirana je obnova Ulice Augusta Šenoe do Šetališta Franje Lučića, a nastavljaju se i radovi u Zagrebačkoj ulici, od Trga Petra Krešimira IV do Ulice Slavka Kolara. U novom će ruhu zasjati i Gajeva ulica u Kurilovcu u cijeloj svojoj dužini, a obnovit će se i Vukomerička ulica, od Dalekovoda do Ulice Andrije Kačića Miošića te Ulica Gajec u Okujama. Novi asfalt dobit će Zavrtnica u Novom Čiču, Vinogradarska ulica u Markuševcu Turopoljskom, kao i glavna prometnica kroz naselje Kosnica i Ulica Vladimira Nazora na Plesu. Potpuna rekonstrukcija očekuje ulice Petra Zrinskog i Andrije Kačića Miošića, a nije na odmet napomenuti, kako će se na goričkim cestama postaviti sustav video nadzora prometa. Nadalje, nastavlja se izgradnja infrastrukture u poslovnoj zoni Vukovinsko polje i prema odlagalištu Mraclinska Dubrava, a gradit će se i novo parkirališta u Pucekovićevoj ulici.

Gradonačelnik Dražen Barišić u svom je predstavljanju proračuna napomenuo kako će Velika Gorica ove godine isplatiti svoj prvi kredit, onaj za Sportsku dvoranu te da će uzeti novi u iznosu 47.5 milijuna kuna:

– Možemo imati zaduženje negdje između 100 i 140 milijuna kuna, s anuitetima svake godine između 18 i 22 milijuna kuna. To je nešto što Grad može podnijeti, a da svi ovi projekti funkcioniraju i dalje. Time otvaramo prostora za razvoj jer njime stvaramo opet onaj kružni ciklus ekonomije, on treba biti niveliran, da nam se povećava kvaliteta života.

Naposljetku, proračun je podržalo 18 vijećnika, 7 ih je bilo protiv i nijedan suzdržan.

Objava U Velikoj Gorici izglasan proračun od rekordnih pola milijarde kuna pojavila se prvi puta na 01Portal.


8. generacija studenata Cisco akademije