Prijava

Vaša prijava

Brankica Žugaj: Gimnazija Velika Gorica spremna za sve izazove

[]

Hrvatska se nalazi u šestom tjednu nastave na daljinu. O provedbi nastave, maturantima i njihovom polaganju državne mature, kao i o upisu u prve razrede porazgovarali smo s ravnateljicom Gimnazije Velika Gorica Brankicom Žugaj.

-Online nastava za našu Gimnaziju jedno je veliko iznenađenje, u pozitivnom smislu. U ovom trenutku zahvalila bih se svim svojim kolegama i kolegicama profesorima koji su se u ovoj situaciji okrenuli jednom drugom načinu rada i metodologije koja je znatno zahtjevnija od dosadašnjeg rada, gdje je primjena različitih digitalnih alata u odnosu na metodologije koja bila prije puno drugačija. Njihov rad je iznad svih naših očekivanja, stoga sam izuzetno ponosna na način rada, na komunikaciju s učenicima i roditeljima, kao i našu međusobnu komunikaciju- započela je razgovor ravnateljica Brankica Žugaj, otkrivši nam kako su već imali virtualnu sjednicu nastavnog vijeća, a na isti su način održana i razredna vijeća, kao i roditeljski sastanci te vijeće učenika.

-Na tom vijeću učenika imali smo i predavanje profesorice s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta o održivom razvoju i zaštiti šuma, jer smo u jednom projektu „Očuvajmo hrvatske šume“. Na isti smo način protekle subote imali i virtualni dan „Sačuvajmo hrvatske šume“, što se sve može vidjeti i na našoj internet stranici.

Komunikacija između profesora i samih učenika izuzetno je dobra, a veliko olakšanje za sve je aplikacija tems, gdje se mogu raditi video i audio konferencije.

-Svakodnevno pratimo rad učenika i nastavnika, ali i obratno nastavnici i roditelji prate rad učenika. Naravno, da je u početku bilo nekih manjih poteškoća tehničke prirode, no sada se to dobro ustalilo i mogu potvrditi kako je komunikacija izuzetno dobra- kaže nam ravnateljica.

Kreće ocjenjivanje

Za ovaj je tjedan najavljeno i ocjenjivanje, kao i ispiti. Ravnateljica Žugaj potvrdila nam je kako oni prate sve smjernice i upute Ministarstva, gdje je od strane ministrice Blaženke Divjak nedavno došlo i do promjene pravilnika o praćenju i vrednovanju učenika.

-U prva tri tjedna radilo se o formativnom vrednovanju, zatim je bio tjedan ponavljanja, a onda se krenulo prema sumativnom vrednovanju. Ponašamo se i pratimo sve kako nam je rečeno, što znači da svaki nastavnik treba staviti točne kriterije vrednovanja, kako bi svaki učenik znao što se od njega očekuje i koje ishode treba ostvariti. Potrebno su minimalno dvije ocjene; jedna iz aktivnosti učenika, a druga iz istraživačkog rada, projektnog rada i eseja. Ovdje se radi o tome da se učenici izraze svojom kreativnošću- o ocjenjivanju će ravnateljica goričke Gimnazije.

Matura kuca na vrata

Posljednjih dana velike se polemike na političkoj sceni vode oko mature. I dok je SDP izletio s prijedlogom da se ona ukine, Ministarstvo je odlučno u namjeri da se matura održi. Inače, državna matura kada je posrijedi Gimnazija Velika Gorica, minulih je godina za njezine učenike bila i više nego odlična po postignutim rezultatima.

-Mi smo spremi za sve scenarije u svakom trenutku, pokazali su to u ovom vremenima naši odgojno-obrazovni djelatnici koji su spremni prihvatiti se svih izazova. I ovo je jedan od izazova. Svjesna sam kako za maturante ova godina nije bila jednostavna; bila je to teška godina, no znam kako su dobili jako puno znanja i da su odrasli i zreli. Matura je za svakoga stres, jer to je završetak obrazovanja. Nažalost, u ovom trenutku neizvjesnost izaziva dodatan stres. Ono u što sam sigurna je da će svi napraviti sve najbolje što je moguće da to bude što manje stresno za sve maturante i da se sve prilagodi ovoj situaciji- ispričala nam je ravnateljica te potvrdila kako je Ministarstvo obrazovanja i turizma dalo i smjernice glede maturalnih putovanja, koje su proslijeđene svim učenicima i roditeljima, gdje će roditelji donijeti konačnu odluku.

E-upisi za njih nisu novost

Jedna od tema koja se također nameće su i upisi nove generacije Gimnazijalaca, gdje prema mišljenju ravnateljice Brankice Žugaj ne bi trebalo biti većih problema, jer Gimnazija već nekoliko godina ima e-upise.

-Upisi neće biti nikakav problem, a dokumentacija koja se trebala donijeti to se može učiniti i u rujnu. Ono što mi kao škola planiramo je virtualno predstavljanje naše škole, gdje ćemo imati virtualni otvoreni dan gdje prema našim osmašima idemo s porukom „Dojdi naš osmaš velikogorički i našu velikogoričku Gimnaziju“. Mi smo zaista škola koja puno radi na promociji i imidžu, gdje je posljedica vjerojatno i ovako dobar pristup nastavi na daljinu, gdje je jedan od razloga zasigurno i taj što smo mi bili dijelom projekta E-škole u onom eksperimentalnom dijelu, kao jedina škola u županiji. Vjerujem kako nam je to svima pomoglo, jer već smo tada bili dobro educirani glede digitalnih alata- rekla nam je ravnateljica Žugaj, pohvalivši se i činjenicom kako Gimnazija trenutno izrađuje vizire koji će se uskoro donirati onima koji su potrebni.

-Rad na brojnim projektima ovdje je itekako vidljiv. Primjerice, prošle smo godine dobili nagradu od Hrvatske udruge poslodavaca za inovativni projekt, koji se koristi za rano otkrivanje požara u šumama, što su naši učenici napravili. Na temelju toga pisali smo projekt „Sačuvajmo hrvatske šume“, gdje su učenici u Turopoljskom lugu trebali saditi sadnice hrasta, no zbog situacije to nije odrađeno. Zasigurno će nam jedan od sljedećih koraka biti ta povezanost s prirodom da osluškujemo prirodu, da čujemo prirodu i da je cijenimo- kaže ravnateljica koja je iznimno ponosna na sve projekte i sve ono znanje što se daje učenicima, a primjer toga je i činjenica kako je Gimnazija postala e-twining škola, ali i škola koja je ambasador EU parlamenta.

-Imamo učenike koji su izuzetno kvalitetni, profesore koji su motivirani i koji maksimalno od sebe daju da bi se sve uskladilo, kako bi ta sinergija dovela do rezultata. Upravo zbog toga smatram da Gimnazija Velika Gorica puno truda ulaže, čak i u ovom virtualnom svijetu, gdje imamo projekte i stručna predavanja, tako da naše aktivnosti nisu nestale. Svim svojim učenicima i profesorima zahvalila bih se na suradnji te poručila kako na ovo treba gledati pozitivno, jer sve će to proći i neće trajati vječno. Iz ovoga svega samo je jedna želja; izađimo kao dobri ljudi, čuvajmo se i ostanimo doma- poručila je za kraj ravnateljica Gimnazije Velika Gorica Brankica Žugaj.

Objava Brankica Žugaj: Gimnazija Velika Gorica spremna za sve izazove pojavila se prvi puta na 01Portal.


Spremnik benzina za kunu skuplji, dizel pojeftinio