Prijava

Vaša prijava

LD SRNA: Po radu ih poznaju i izvan Turopolja

[]

Odmah nakon popuštanje mjera oko korone, 29. svibnja članovi LD Srna Velika Gorica održali su svoju 76. redovnu i izbornu skupštinu. Iako bez gostiju, osim novinara, uz protuepidemijske mjere i razmak u lovačkom domu. Na skupštini je izabran stari-novi predsjednik Josip Jančić Babriga, s ekipom koja će nastaviti zacrtani program, ali došli su i mladi lovci.

Protekle lovne godine Velikogoričani su imali dosta radnih akcija, ali i prijatelja koji su pomagali u radu.Uređen je đeram s ostacima zdenca iz doba bana Josipa Jelačića koji je u blizini Gorice imao ljetnikovac. Nastavlja se uređenje okolice lovačkog doma, a tu su i dvije nove čeke i hranilišta. Lovci „Srne“, kako je kazao Josip Jančić Babriga, nametnuli su se široj javnosti ne samo turopoljskog kraja. Promovirali su zagrebački Sajam lova i ribolova, te Gastro Turopolja, naravno s lovačkim gulašem za javnost. Uskoro izlazi monografija društva,a to će biti povijest lovstva Velike Gorice. Ondje je zapisano kako je 1883 postojalo društvo, a polovicom devetnaestog stoljeća organiziran lov.

Članovi društva rado dovode goste u lov, ali i odlaze u goste drugima. Uspješno se oko Božića organizira večera sa suprugama lovaca, a Lovački bal u veljači je održan osamnaesti put, pa će se tradicija šireg okupljanja lovaca nastaviti. Nastavit će se prijateljski odnosi s društvima iz okolice, ali i iz Like, Raba, Drniša, Kutine i dr. Zato će lovci subotom loviti u svom lovištu a nedjeljom odlaziti u goste. Posebna briga se vodi o starijim i bolesnim lovcima.

Kako se lovište urbanizira, primijećen je i krivolov, a divljač uznemiravaju i šetači pasa. Nakon pet godina društvo je dobilo sudski spor zbog naleta srne na vozilo i nema više sudskih sporova. Društvo je dobilo tri mlada člana, a podmlađivanje društva će se nastaviti. Kako je istaknuto, lovci nastavljaju bogatu tradiciju lovstva u Gorici, prenose je mlađima i obogaćuju novime. Na Skupštini su uručena odličja HLS-a i pohvalnice za vrijedne članove.

Napisao i snimio: Boris ĆAVAR

Objava LD SRNA: Po radu ih poznaju i izvan Turopolja pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.