Prijava

Vaša prijava

Novi proračun Velike Gorice “težak” 551.5 milijuna kuna

[]

Na 24. sjednici velikogoričkog Gradskog vijeća većinom je glasova usvojen prijedlog proračuna za 2021. godinu s projekcijom za 2022. i 2023. godinu.

Tome je prethodilo izglasavanje rebalansa proračuna za 2020. godinu, kojim su umanjeni ukupni prihodi i primitci za 44,8 milijuna kuna, a ukupni rashodi za 73 milijuna kuna. Drugim riječima, novim je planom prvotni umanjen za 8,4 posto što se tiče ukupnih prihoda i primitaka te 13,66 posto ukupnih rashoda. Također, pokriven je manjak iz protekle godine u visini 29 milijuna i 759 tisuća kuna, a 2 milijuna 204 tisuće kuna prenesenog je proračunskog viška, izvijestila je pročelnica Upravnog odjela za financije Žaneta Štefančić.

Prijedlog je podržalo 17 vijećnika, njih 9 se izjasnilo protiv, a jedan je bio suzdržan.

Fokus na održavanju i uređenju prometnica

Najvažniji financijski dokument u 2021. godini, a kojemu je cilj osigurati funkcioniranje Grada i svih aspekata društva u gradu, bit će “težak” 551 milijun i 565 tisuća kuna, presudilo je 17 vijećnika koji su svojim glasom podržali prijedlog proračuna, a osam ih je bilo protiv.

Za razliku od prošle godine, evidentno je povećanje od oko 17 milijuna kuna, a taj je iznos, objašnjava zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, rezerviran za potrebe ZET-a.

– Doći će do povećanja, trenutno smo u pregovorima i ići ćemo na najpovoljnije uvjete, ali ne želimo pritom zadirati u budžet naših građana. Želimo osigurati da putna karta za naše sugrađane ostane na razini prethodne dvije godine.

Komunalne aktivnosti u narednoj godini stavit će fokus na održavanje i uređenje prometnica, za što je predviđen najveći iznos u posljednjih 15-ak godina, odnosno 41.5 milijuna kuna. Njime su, također povećane subvencije za poljoprivredu, kao i sredstva za poticanje poduzetništva na 2 milijuna i 250 tisuća kuna, a ovisno o situaciji, ona se mogu dodatno povećati.

Kolarec: Odredili smo jasne prioritete

Povećava se pomoć umirovljenicima u iznosu 900 tisuća kuna namijenjenih za uskrsnice i božićnice, za stipendiranje učenika i studenata izdvojit će se gotovo 3,3 milijuna kuna, a valja istaknuti kako će i ove godine učenici dobiti besplatne udžbenike i radne bilježnice. Ulaganja u sport ostaju na istoj razini kao prošle godine, dok će se za Športsko-rekreacijski centar izdvojiti više od 9 milijuna kuna.

– Osigurali smo financiranje svih zajednica na području grada i nismo smanjivali sredstva jer u ovim teškim vremenima želimo poticati društveni život kako smo ga poticali do sada. Želimo taj trend pratiti i dalje te omogućiti sugrađanima da na kvalitetan i dobar način upotpune svoje slobodno vrijeme, napomenuo je zamjenik gradonačelnika.

Nastavlja se izgradnja objekata za gospodarenje otpadom, kao i izgradnja dječjih vrtića u ruralnim područjima poput onoga u Selnici u iznosi 5 milijuna kuna. Planira se dovršetak groblja na Kušancu vrijedno 9 milijuna kuna te, ako okolnosti dopuste, pokretanje Poduzetničkog inkubatora s 4 milijuna i 400 tisuća kuna.

– Mislimo da je ovaj proračun razvojan, od nekih projekata smo uslijed pandemije odustali, ali smo odredili jasne prioritete u godini koja je pred nama. Osim financijske stabilnosti grada, njime želimo stvoriti preduvjete za rast zaposlenosti, voditi brigu o socijalno ugroženim skupinama društva, poboljšati kvalitetu života stanovnika, brinuti za okoliš te podići razinu kvalitete javnih usluga, zaključio je Kolarec.

Naposljetku je usvojen prijedlog Odluke o izvršavanju proračuna s 19 glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim.

Objava Novi proračun Velike Gorice “težak” 551.5 milijuna kuna pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.