Prijava

Vaša prijava

Mihaela i Nikola budući su gorički vodiči-interpretatori

[]

U Centru za posjetitelje u Velikoj Gorici od 2. do 11. srpnja održava se edukacija za „Vodiča interpretatora“ organizacije Interpret Europe. Riječ je o edukaciji u sklop projekta „KulTurama“ u koji je, uz još šest turističkih zajednica, uključena i gorička Turistička zajednica.

– Većina programa sastoji se od praktičnih vježbi korištenjem interpretativnih tehnika i metoda te traganjem za jedinstvenim svojstvima pojava i predmeta. Svi polaznici, od kojih su dvoje naših Velikogoričana, Nikola i Mihaela, okušat će se u razumijevanju potreba posebnih skupina posjetitelja te u svoj rad uključiti učenje o održivom razvoju – istaknuli su iz Turističke zajednice.

S obzirom da je Mihaela završila turističku gimnaziju, ovu edukaciju smatra vrlo jer već ima temelje koje treba samo nadograditi.

– Edukacija je iznimno korisna jer učimo kako naš kraj približiti ljudima na zanimljiviji način ne iznoseći samo činjenice, već neke priče i manje poznate detalje. Želja mi je razvijati interpretacijske ture te ih realizirati u Velikoj Gorici kako bi našim građanima i svim gostima dočarala Turopolje na malo drugačiji i posebniji način – priča nam Mihaela.

– Sviđa mi se ovakav pristup jer možete interpetirati što god želite i konačan cilj je nezaboravno iskustvo gostiju. Već sam položio za licencu za turističkog vodiča za Zagreb i Zagrebačku županiju, ali ovo će dati jednu novu dimenziju stvarima koje znam i koje sam zabilježio. Mislim da će ovakve interpretacijske šetnje postati hit i definitivno želim na ovaj način približiti svoj kraj cijelome svijetu, ali i domaćim gostima – istaknuo je Nikola.

foto:TZVG

Inače, europsko udruženje za interpretaciju baštine Interpret Europe održava treninge za vodiče interpretatore koji su namijenjeni muzejskim i turističkim vodičima te svima onima koji imaju priliku osobno predstavljati baštinu posjetiteljima, a imaju nešto iskustva u vođenju posjetitelja.

Za sve koji žele nadograditi vještine predstavljanja kulturne i prirodne baštine metodama i tehnikama interpretacijskog vođenja, ovaj 40-satni tečaj je nezaobilazna postaja na putu prema tim ciljevima.

 


Smotra školskog glazbenog stvaralaštva