Prijava

Vaša prijava

Sanacija šteta od potresa glavna tema prvog sastanka župana Kožića s čelnicima gradova i općina

[]

Sanacija šteta od potresa bila je glavna tema prvog radnog sastanka župana Stjepana Kožića i njegovih zamjenika s gradonačelnicima i načelnicima nakon održanih lokalnih izbora. Kožić je uputio iskrene čestitke čelnicima gradova i općina na izbornim rezultatima te izrazio uvjerenje kako će se izrazito dobra suradnja nastaviti i u ovom mandatu.

Prema procjenama, šteta od potresa u Zgrebačkoj županiji, iznosi oko milijardu i 250 milijuna kuna.

– Odmah nakon prvog potresa dobili smo interventna sredstva Vlade RH u iznosu od 10 milijuna kuna te još dodatnih 5 milijuna kuna od Fond za zaštitu okoliša, a spomenuta sredstva su odlukom Županijskog stožera dodijeljena gradovima i općinama – rekao je Kožić te podsjetio kako je Vlada RH proglasila prirodnu katastrofu za cjelokupno područje pogođeno potresom.

foto: Zagrebačka županija

– Novost je zakonska regulativa kojom je omogućeno da Županija može decentralizirana sredstva za školstvo i zdravstvo koje dobiva od države utrošiti na sanaciju od potresa, a Vlada RH će nam ta sredstva nadoknaditi. Riječ je o nešto više od 30 milijuna kuna koje planiramo preusmjeriti za obnovu – pojasnio je Kožić te najavio kako će Županijska skupština donijeti program te kriterije za dodjelu spomenutih sredstava.

Razgovaralo se i o funkcioniranju zdravstvenih ustanova u uvjetima pandemije za koje će se rebalansom proračuna trebati osigurati dodatna sredstva. Također, dogovoreno je da se u rujnu održi novi sastanak na kojem će jedina tema biti projekt integriranog prijevoza.