Prijava

Vaša prijava

“Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!” – apeliraju iz MUP-a

[]

Ministarstvo unutarnji poslova apelira na roditelje-vozače da ne ostavljaju djecu samu u vozilima, niti u kojem slučaju pogotovo u ljetnim mjesecima kada su visoke temperature.

– Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježja kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrtnost djeteta ili teško narušeno zdravlje, a odgovorna osoba će se kazniti za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina – ističu iz MUP-a.

Kažu kako je iznimno važno osvijestiti automatske radnje koje smo skloni usvojiti kroz dnevnu rutinu. Uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma – prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji poput rute odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji kao i ne izvoditi više radnji istovremeno. Osim toga, može vam pomoći i ostavljanje stvari, koje morate uzeti prije izlaska iz auta, na stražnjem sjedalu kako ne bismo automatski izašli bez pogleda na stražnje sjedalo.