Prijava

Vaša prijava

Od ponedjeljka seizmička mjerenja na goričkom području. Moguće štete bit će nadoknađene.

[]

Od ponedjeljka, 16. kolovoza na širem području grada započinju radovi snimanja seizmičkih podataka u sklopu projekta istraživanja ugljikovodika koje uključuje dijelove Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Snimanje na području Velike Gorice trajat će otprilike četiri tjedna, ovisno o vremenskim prilikama.

Istraživanje će provoditi tvrtka Aspect koja je u ožujku prošle godine dobila dozvolu Vlade Republike Hrvatske te potpisala ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika. Na terenu će biti prisutno oko 150 stručnjaka iz Mađarske i Hrvatske.

Istražne aktivnosti će se se provoditi u nekoliko faza, a jedno od njih je i snimanje seizmičkih podataka modernom tehnologijom. Evo i kako taj proces teče:

Prvo se promatra kretanje seizmičkog vala od njegovoga izvora na površini do geoloških elemenata u podzemlju od kojih se val reflektira i bilježi se njegov povratak do prijamnika – geofona.

Val kreira izvor na površini, točnije – radno vozilo, koje u pravilnim razmacima emitira kratkotrajni seizmički (zvučni) val u podzemlje u trajanju do pet sekundi. Povratkom vala na površinu – na kojoj se nalaze bežični geofoni – dobivamo jasnu sliku onoga što se nalazi ispod zemlje.

Ovakva istraživanja straživanja provedena su, ranije ove godine i na području Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Osječko-baranjske županije.

Tvrtka Aspect će vlasnicima zemljišta nadoknaditi svu eventualnu štetu nastalu zbog prolaska radnih vozila, odnosno izgubljenu dobit na poljoprivrednoj kulturi. Odštetni zahtjevi moći će se preuzeti u općinskim prostorijama.