Prijava

Vaša prijava

Velikogoričanka nasjela na internetsku prevaru i ostala bez više od 7000 tisuća kuna!

[]

Kupovina preko interneta je u porastu, kako i ne bi kad je lakše iz udobnosti vlastitoga doma u par klikova kupiti što želimo. Štedi nam to vrijeme koje možemo iskoristiti na druge aktivnosti. No, takva kupovina prepuna je raznih zamki i prevaranata i ako nismo oprezni vrlo lako od sretnog kupca možemo postati žrtve.

Upravo jedna takva internet kupovina koja joj neće ostati u dobrom sjećanju dogodila se jednoj našoj sugrađanki prošlog tjedna, točnije 14. rujna kada je došla u Policijsku postaju Velika Gorica kako bi podnijela prijavu protiv za sada nepoznate osobe.

-Oštećena je prevarena prilikom kupovine dječjih kolica na Njuškalu. Osoba stranog imena uputila ju je da treba na određenom linku ispuniti svoje podatke za dostavu preko kurirske tvrtke GLS. Također, “prodavatelj” je tražio broj kreditne kartice koji je oštećena dala, te uz sve unijela PIN putem tokena-kažu iz policije.

Nažalost, da stvari nisu pod kontrolom oštećena je shvatila tek u trenutku kad je na ekranu ugledala rusku valutu iza čega je  na svojemu računu ostala bez tisuću eura. Ovo je samo jedan od primjera neopreza i povjerenja u prodavatelje s druge strane, ali iz policije apeliraju na građane da budu oprezni kad kupuju/prodaju putem interneta, te da paze kome daju svoje osobne podatke i brojeve bankovnih kartica.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako sigurnije kupovati putem interneta koje donosi portal ec.europa.eu.

1. Pazite na svoje podatke

Kako biste išta kupili putem interneta, potrebno je na internetskoj stranici na kojoj kupujete otvoriti korisnički račun. Sve što vam je za to potrebno jest pametni telefon ili računalo, internetska veza te kreditna ili debitna kartica. Osim toga, potrebno je popuniti obrazac u kojemu će se od vas tražiti osobni podaci kao što su ime i prezime, adresa elektroničke pošte, broj telefona, adresa stanovanja te broj kreditne ili debitne kartice.

Razmišljajte logično: podaci koji se od vas traže smiju biti samo oni koji su potrebni za transakciju (kome i kamo poslati proizvod, podaci za kontakt i način plaćanja). Ako se od vas traže drugi podaci, kao što su OIB, ime i prezime roditelja, bračno stanje i slično – radije ne ispunjavajte obrazac.

S obzirom na to je riječ o vrlo osjetljivim podacima koje ne želite objavljivati bilo gdje, prije nego uopće krenete ispunjavati obrazac, provjerite o kakvoj je internetskoj stranici riječ!

2. Provjerite internetsku stranicu s koje kupujete

Ako internetska stranica na kojoj kupujete počinje oznakom „https://“ i ima znak malog zaključanog lokota, informacije koje šaljete sa svog uređaja zaštićene su. Ako stranica ima oznaku „http://“ ili „not secure“ ili pak ima znak malog otključanog crvenog lokota, ta stranica nije sigurna i nemojte na njoj ostavljati svoje podatke, bez obzira na to koliko vam se naziv robne marke čini ili jest poznat.

3. Čitajte komentare drugih kupaca

Gotovo svaka stranica za kupnju putem interneta ima neki oblik ocjenjivanja odnosno recenziranja proizvoda ili usluge. Ocjene se mogu nalaziti na samoj internetskoj stranici ili na društvenim mrežama. Provjerite dojmove drugih kupaca koji su na toj stranici kupovali prije vas jer upravo među njima možete naići na informaciju koja vam može olakšati provjeru istinitosti podataka. Isto tako, i sami ostavite ocjenu da biste pomogli drugim kupcima: komentirajte proizvod, uslugu, vrijeme dostave, komunikaciju s proizvođačem ili bilo što što jest ili nije bilo dobro. Vaš će istiniti komentar pomoći drugima, kao što će komentari drugih pomoći vama.

4. Informirajte se o načinima plaćanja

Ako trgovac na web-stranici s koje kupujete inzistira na plaćanju neuobičajenim metodama kao što su očitavanje kartice unaprijed, bankovni transfer ili plaćanje telefonom, gotovo sigurno se radi o prijevari.

Najuobičajeniji način plaćanja prilikom kupovine na internetu jest kreditnom ili debitnom karticom ili putem nekog od servisa za posredovanje pri plaćanju (engl. payment gateway). Taj se pojam odnosi na sustav sigurne autorizacije kartica i plaćanja karticama putem interneta kako biste brzo, sigurno i jednostavno obavili postupak kupovine. Neki od poznatijih takvih servisa su PayPal, Wallet (Google), m-wallet (ZABA) i slično. Takvi vam servisi jamče i povrat novca ako se dogodi da vam pošiljka ne stigne ili jednostavno želite povrat sredstava. Kako biste plaćali putem tih servisa, potrebno je na njima otvoriti korisnički račun, pri čemu se nipošto ne smiju koristiti jednostavne lozinke.

Prije nego platite proizvod ili uslugu na internetskoj stranici, provjerite koje su mogućnosti plaćanja dostupne i uvijek radije odaberite neki od poznatih servisa umjesto izravnog upisivanja podataka o bankovnoj kartici u obrazac na internetskoj stranici. Tijekom takve transakcije sustav će od vas tražiti da se prijavite u svoj račun servisa za posredovanje pri plaćanju. Ne činite to na stranici na kojoj kupujete! Otvorite zaseban prozor internetskog preglednika, prijavite se u svoj račun, a zatim se vratite na stranicu na kojoj kupujete i ponovno je učitajte. Ako stranica i dalje traži da unesete podatke za prijavu, odustanite od kupnje.

Pazite na svoje podatke, redovito provjeravajte bankovne račune i transakcije, mijenjajte lozinke, čuvajte dokumente vezane uz internetske transakcije – i nećete imati problema!

 

 

 


Smotra školskog glazbenog stvaralaštva