Prijava

Vaša prijava

FOTO Dan ružičaste vrpce i 20. obljetnica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije

[]

U subotu, 2. listopada, u Tuđmanovom parku, u Velikoj Gorici, obilježio se Dan ružičaste vrpce. Cilj humanitarne akcije je upozoriti na važnost prevencije ranim otkrivanjem raka dojke. Na tome već 20 godina, na području Zagrebačke županije, radi Udruga edukacijom protiv raka dojke koja je obljetnicu proslavila svečanom sjednicom.

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce, Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Dan ružičaste vrpce podržao je zamjenik župana Ervin Kolarec koji je kao predstavnik županije na ovom događanju dao podršku udruzi:

– Izuzetno smo ponosni na udrugu koja dugih 20 godina neprekidnog rada i djelovanja zaista radi na prevenciji kroz kvalitetne i dobre programe na području cijele županije. Županija njihov rad snažno podržava, financijski i na svaki drugi način. Tako će biti i u budućnosti. – obećao je zamjenik župana.

02102021 Velika Gorica, Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Đurđa Dehin, predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, podsjetila je da su ove godine grad i županija trebali biti domaćini snimanja milenijske vrpce za cijelu Hrvatsku. To zbog epidemioloških mjera nije moguće pa će se ove godine ipak održava na razini županije.

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Foto: Vitomir Štuban

Iz udruge ističu Grad Veliku Goricu i županiju kao suorganizatore i veliku potporu u svim projektima tijekom dvadeset godina rada udruge.

Darko Bekić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, istaknuo je važnost djelovanja udruge:

– Djelovanjem i napornim radom ove udruge spašene su stotine i stotine života. Ponosni smo na sve što su radile dvadeset godina, od mobilnog mamografa koji po okolnim mjestima poslužio za obavljanje pregleda i spašavao živote žena, do drugih projekata.- zaključio je Bekić.

02102021 Velika Gorica, Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Predsjednik Gradskog vijeća poželio je puno uspjeha u daljnjem djelovanju udruge te napomenuo kako podrška grada i županije neće izostati u njihovom budućem radu.

– Kako se jedna neprofitna humanitarna udruga održala dva desetljeća? Znači da smo radili dobro, da smo bili pametni i da smo učinili dobro – objašnjava predsjednica udruge dugovječnost njenog postojanja.

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Upravo na poticaj udruge, Zagrebačka županija postala je prva županija u Hrvatskoj koja je kupila mobilni mamograf, nakon kojeg je uslijedila kupnja još jednog mobilnog mamografa, također na poticaj udruge.

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Udruga je prepoznata i od strane Europske unije te uspjela dobiti sredstva za svojom projekt koji je priznat kao iznimno dobro odrađen. Između ostalog, dovoljno o radu udruge govori i da kroz projekte udruge godišnje prođe oko 3 tisuće žena.

02102021 Velika Gorica, Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Pandemija se pokazala kao velik izazov za rad udruge. Predsjednica ističe kako su žene manje zainteresirane za sudjelovanje u programima, a nedostaje im i rad s mobilnim mamografom. Prije epidemije koronavirusa, udruga je samostalno raspolagala mobilnim mamografom te bila nosioc projekta županije. Sada, na zahtijev žena, mamograf im je dostupan na korištenje, ali se nalazi pod nadležnoću Doma zdravlja.

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

-Daleko smo od onog što smo nekad mogli raditi. Nadam se da će ovo uskoro proći pa da nastavimo s radom.- zaključila je predsjednica udruge.

Kroz projekte udruge, uključujući i pretrage kao što su ultrazvuk, mamografija, denzitometrija za dvadeset godina prošlo je od 60 do 65 tisuća žena različitih dobi. Osim pretraga za žene starije životne dobi i žena od 40 do 50 godina starosti, predsjednica je posebno ponosna na edukaciju djevojaka završnih razreda srednje škole o samopregledu dojke.

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

– Svaka bolest je izliječiva, ako je rano otkrivena pa tako i rak dojke. Često kažem – Žene moje drage, reprize vam nema, život je samo jedan, čuvajte se, pazite se. To vam je pet minuta u mjesec dana, toliko možete izdvojiti za sebe.- još jednom podsjeća predsjednica udruge Đurđa Dehin.