Prijava

Vaša prijava

Srušio se MiG-21


Zatajenje stajnog trapa, uzrok je pada borbenog zrakoplova MiG-21 koji se srušio jučer nešto prije 15 sati na području Donje Lomnice. Pilot Stanko Hrženjak vraćao se s proslave Oluje u Kninu.

“Prilikom leta došlo je do otkazivanja osnovnog hidrauličnog uređaja. Nakon toga sam ipak uspio izvući stajni trap, no kad vas krene, onda vas krene pa je ubrzo došlo do otkazivanja i pomoćnog hidrauličnog sustava. U tom sam trenutku pokušao sletjeti i izbjegnuti naselja oko Velike Gorice. No. već pri samom ulasku u pravac došlo je do eksplozije”, rekao je Hrženjak.

Avion se zapalio, pilot je namjerno napravio nekoliko krugova kako bi potrošio gorivo kako bi posljedice bile što manje, te je samo zahvaljujući njegovoj prisebnosti izbjegnut pad avion na obiteljske kuće, te velika tragedija.

“Tad sam bio na visini od 500 metara i letio sam brzinom od 400 kilometara na sat. Trebalo mi je još samo deset sekundi leta i oko 15 sekundi vremena da sletim, ispod mene su bile kuće pa sam ih prošao i katapultirao se na 20 do 30 metara od aviona. Zasad je sve ok”, rekao je Hrženjak.Riječ je o zrakoplovu HRZ-a koji nije bio na remontu u Ukrajini, no istekli su mu vremenski resuri, dok su se radni su se produžavali. Zapovjednik HRZ-a general bojnik Dražen Šćuri.

“Produžavaju se zbog kašnjenja aviona iz Ukrajine, a i šteta je ne iskoristiti resurse ukoliko se može letjeti, naravno u skladu s pravilima struke”, istaknuo je Šćuri.

Kako bi se otkrio točan uzrok nesreće formirana su dva povjerenstva. Nakon zavšetka istraživanja njihov će izvještaj biti javno objavljen. Zanimljivo netom prije pada Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je kako se do 2016. godine mora donijeti konačna odluka o sudbini vojnog zrakoplovstva. Naglasio je kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo može održavati operativne zrakoplove, no i kako si nabavku nabavku novih vojnih zrakoplova Hrvatska u ovom trenutku ne može priuštiti.

Izovr: MS

foto: Zdravko Čolić Šumanović