Prijava

Vaša prijava

JUDO KRALJICE: Oborit će vas s nogu!

[]

U listopadu ove godine trenerice “Judo kluba Pinky”, Marina Drašković i Sanja Dellaido, odvažile su se na još jedan “mali, ali veliki” judo podvig. Putem društvene mreže Facebook, pozvale su žene starije od trideset da im se pridruže na treninzima veteranske grupe. Grupa se popunila za svega 24 sata i tako su rođene “Judo kraljice”.

Marina i Sanja priznaju kako su pri otvaranju grupe bile neodlučne, najprije zbog manjka prostora i termina, ali i zbog toga što nije uobičajeno otvarati grupe veterana. U judu, kao i  u svakom sportu, prioritet je uključiti djecu, potencijalne natjecatelje. 

Prevagnulo je višegodišnje nagovaranje prijateljica i poznanica koje su poslužile kao glavna inspiracija za otvaranje grupe. Prilikom druženja često bi tražile da ih iskusne bivše natjecateljice nauče judo tehnikama pa su Marina i Sanja napokon popustile “vršnjačkom pritisku”.

Ipak, trenerice priznaju da isprva nisu bile sigurne koliko će žena biti zainteresirano za grupu iz razloga što je judo fizički, kontaktni sport koji nije uobičajen način održavanja forme za žene.

– Rekla sam Sanji, ma idem ja staviti status na Facebook, da napravimo sociološki eksperiment i vidimo hoće li žene ovo zanimati. – prepričava Marina kako su se odlučile na ovaj korak.

Foto: Judo klub “Pinky” / Facebook

Grupa zasad broji tridesetak žena, od kojih otprilike petnaest dolazi na trening svake subote. Trenerice se nadaju da će, kada prođe pandemija, to biti stabilna grupa od 25 žena dobi od 30 do 65 godina.

Osim što se grupa popunila nevjerojatno brzo, Marinu i Sanju već na prvom treningu zadivila je požrtvovnost i želja s kojom su se polaznice ponijele prema treningu. Grupa se, iz šale, pri osnivanju vodila geslom “Judo babe – otpor je džabe”, no Marina naglašava da je već nakon prvog treninga shvatila da će ipak morati promijeniti ime u “Judo kraljice” jer one to zbilja i jesu.

Foto: Judo klub “Pinky”/Facebook

-Oduševljena sam tim ženama. To su žene koje imaju djecu, rade, skuhale su ručak prije treninga i organizirale život da nađu vrijeme za sebe.- ističe Marina.

Motivacije za učlanjenje u grupu su razne, a neke od polaznica motivirala su njihova djeca koja treniraju judo. Sanja primjećuje da je sada već i počelo nadmetanje, a i pokoja krađa kimona od nešto starije djece. 

-Judo sam zavoljela uz djecu i tako sam sretna što, zahvaljujući Sanji i Marini, nije kasno krenuti s “judarenjem”.- ističe “kraljica” Anita.

Foto: Judo klub “Pinky”

Grupu čine žene različitih profila stoga trenerice svaku vježbu pokazuju u tri gradacije, a svaka kraljica za sebe bira varijantu koja njoj najviše odgovara. Glavni cilj treninga je svladati padove, koji su baza judo tehnike, kako bi se spriječile ozljede. 

– Okupile smo žene koje ne žele klasičan fitness, kojima je nešto ovakvo nedostajalo u životu, prije svega druženje i zezancija. Borilački sportovi relativno su novi kod žena, a sada su dobile priliku da iskuse nešto što su oduvijek željele. – dodaje Sanja.

“Judo kraljice” na treninzima rade i ne posustaju unatoč boli i poteškoćama, brzo napreduju, žarko žele naučiti srušiti čovjeka s nogu, a kada su im trenerice predložile pripreme za pojas, sve su odmah izrazile želju da polože. 

-Već nakon prvog treninga osjetila sam pomicanje granica. Način rada koji, uz motoriku, zahtijeva i intenzivan rad “moždanih vijuga” osobno mi je bio iznenađujuć.- ističe “kraljica” Otilija.

Judo se fokusira na usmjeravanje protivnikove sile protiv njega, a s obzirom da se radi o borilačkom sportu, žene rade u parovima. Kroz taj fizički kontakt, kako ističu trenerice, ne razvijaju se samo tjelesno, već i u socijalnom aspektu – rađaju se prijateljstva.

Foto: Judo klub “Pinky”

Mislim da je bila potrebna ogromna hrabrost da žene dođu, pogotovo neke koje ne poznaju nikog. Zato smo namjerno sve otpočetka okrenuli na zezanciju. Nema strogih pravila, sve je slobodno. Dale smo im do znanja da su vrata dvorane širom otvorena i da nema pritiska.– naglašava Sanja

Vjerojatno je upravo takav pristup i doveo do toga da se “Judo kraljice” sada spontano nakon treninga nalaze na piću i druže. Sanja ističe kako je druženje vjerojatno postalo najbitniji segment ove grupe jer je bitno da žene nađu vrijeme da porazgovaraju, a ako prije toga još odrade i nešto korisno kao što je trening, tim bolje. 

-Volim trening prvenstveno zbog druženja. Spoznaje o poštivanju i zahvali koje proilaze iz judo treninga svakako su dobrodošle u ovim teškim vremenima, a uvijek dođem kući ispunjena pozitivnom energijom.- ističe “kraljica” Stanka s kojom se slažu i Tajana, Anita, Petra, Otilija i Tanja, ali i trenerice:

-Nije mi problem kad znam da imam radnu subotu.- s veseljem ističe Marina.

Foto: Judo klub “Pinky”

Trening olakšava i to što trenerice, koje su dugogodišnje prijateljice, zajedno rade s “Judo kraljicama”. Nadalje, grupi se čak pridružila i Marinina majka zajedno sa svojom prijateljicom.

-Ako se slučajno subotom, oko 12:30 zateknete pokraj Vatrogasnog doma i čujete glasan smijeh, znajte da je trening judo kraljica u tijeku.- upozorava Marinina majka Tanja.

Na treninzima se, osim padova, uče i elementi samoobrane. Radi se i o programu osnaživanja žena, a trenerice se nadaju kako će se, putem natječaja, grupa uključiti u neki od projekata protiv nasilja nad ženama.

-Na treninzima sam naučila prve pokrete samoobrane. Volim judo jer se kroz trening stječe poštovanje prema vlastitom tijelu, ali i partnerici u sportskoj borbi.- ističe Tajana.

Judo kroz trening postaje dio svijesti svake od “Judo kraljica”.

 -Kada hodam sama noću i približava mi se muškarac automatski pogledam ima li jaknu s reverima. Razmišljam mogu li ga primiti za nešto čvrsto da ga mogu baciti, ako dođe do toga, jer sam naučila primiti kimono.To je ono što će i ovim ženama uči u svijest.- ističe Marina prirodu judaškog sporta. 

 

Kroz učenje judo tehnika mijenja se i svijest o samom sebi, žene će postati samopouzdanije, a kada na ulici sretneš samopouzdanu osobu – ne približavaš joj se. U tom smjeru će vjerojatno biti i manje izložene napadima, a ako do toga dođe, znat će procijeniti situaciju i odmaknut se na pravilan način.- nadovezuje se Sanja.

Iako u samoobrani nema pravila, u samom judu kontrola emocija je sastavni dio sporta, u natjecateljskom i u filozofskom smislu. Trenerice ističu da judo pomaže balansirati razinu agresivnosti, ovladati emocijama i, na pravilan način, usmjeriti energiju.

Dva su osnovna koncepta juda, Seiryoku-Zenyo i Jita-Kyoei. Prvi označava da uzajamnim pomaganjem zajedno prosperiramo, a drugi nas uči kako upotrijebiti minimum energije za maksimum efikasnosti.

-U redu je imati puno snage, ali ako ju ne iskoristimo u pravom trenutku, na pravi način i u pravom smjeru – ne postižemo ništa. Potrebno je puno manje sile da bi se bacilo čovjeka ako znaš pravilan način da to napraviš.- ističe Sanja važnost postizanja balansa i učenje kontrole.

Foto: Judo klub “Pinky”

Riječ judo, iako se to ne primjećuje iz natjecateljskog sporta, znači “mekan način”. Marina i Sanja su i same prošle puno ljutnje i frustracija, posebice u natjecanjima, ali kako kažu: “U judu naučiš staviti ego sa strane”. Kroz godine vrhunskog sporta, natjecanja, ali i iskustva s brojnom djecom u Pinkyju i Fujiju, pa konačno i kroz ovu grupu, trenerice su spoznale stvarnu vrijednost juda. Judo je – za sve.

-Konačni cilj treniranja juda je da postanemo korisniji članovi zajednice i mislim da smo u tome napokon uspjele.- naglašava Marina.

Foto: Marina Drašković/Facebook

-Činjenica da smo to shvatile je otvorilo sve te nove mogućnosti o kojima prije deset godina nismo razmišljale. Bile smo ograničene natjecateljskim judom, jer teško je razmišljati izvan kutije kada se u njoj nalaziš.- nadovezuje se Sanja.

Judo će, naglašavaju judašice, svaku osobu razviti na svoj način, u najboljem mogućem smjeru. Za njih više ne postoje konačne granice razvoja judaša, bio to vrhunski rezultat ili zabava i svladavanje osnova. 

Kako kažu Marina i Sanja: “U judu ili pobjediš ili naučiš”, a kroz druženje i treninge grupe “Judo kraljica” trenerice su naučile osloboditi se svih stereotipa i još jednom potvrdile da žene svakodnevno pomiču granice, ali i da žena ženi nije vuk.

Foto: Judo klub “Pinky”