Prijava

Vaša prijava

Ljekarne Zagrebačke županije starim kutama udahnule novi život

[]

Ekološki pristup radu nije novost u ljekarnama, prikupljaju medicinski otpad, infektivni otpad, razvrstava se sav otpad koji se formira u ljekarnama.. Jedini dio koji do sada nisu zbrinjavali je tekstilni otpad. Naime, ljekarnici rade u kutama, odnosno odjelima koja se s vremenom unište, trajno uprljaju, nekima postanu premala, nekima prevelika.. i kao takve ih je potrebno zamijeniti.

Kako riješiti “otpad”, a pritom napraviti nešto interesantno? U Ljekarnama Zagrebačke županije odlučili su kutama pružiti drugu priliku pa je tako nastao koncept „I kuta zaslužuje drugu priliku“.

– Naravno od dobre ideje do realizacije potrebno je nešto vremena, dobre volje i dobrih ljudi. U prvom sakupljanju prikupili smo preko 100 komada odjeće što je ekvivalent 40 kg tekstila Ljekarnici dobro rade svoj posao, ali ne šiju baš svi vješto, pa smo se obratili udruzi Kamensko. Poznajemo njihov rad i nekako smo vjerovali da će nam njihova stručnost pomoć da od ideje s papira dođemo do proizvoda. Cijela udruga je divna, komunikacija s njima jednostavna i naravno iznimno su stručni u tome što rade. Donijeli smo im kute i u 5 minuta je iz kute bila složena prva torba. Svaka torba je posebna, drugačija, jer neka je iz odjela, neka iz hlača, kute, manje-veće.. s gumbima ili cifom. Divne gospođe iz Kamenskog su znale kako ostaviti „dušu“ kute u vrećici – ističu iz Ljekarni.

Foto: Ljekarne Zagrebačke županije

Vrećice su bijele jer su u Ljekarnama htjeli da ostanu prepoznatljive te da se zna od kuda su stigle, ujedno tako da olakšaju njihovo održavanje.  Svaka vrećica na sebi nosi poruku ili priču.

– Priča je tu da svojim budućim korisnicima vrećica približi svoju prošlost.  Priču je osmislila gđa. Petra Popović iz Malog kabineta. Petra danas vodi kabinet za edukacijsku rehabilitaciju, ali nekad je bila ljekarnik i nije zaboravila što naša kuta prolazi pa je to tako lijepo uobličila. To što su bijele daju im jednu interesantnu karakteristiku. Možete dati baki da vam na nju nešto izveze, može vam dijete svaki tjedan nešto na njoj nacrtati ili ju vi sami možete pobojati onako kako baš vi volite. Samo nam ih čuvajte  i povedite ih u neke nove lijepe priče – poručuju iz Ljekarni te dodaju kako je akcija “I kuta zaslužuje drugu priliku” samo dio onoga što postavljaju kao novi način rada.

– A to je naše obećanje planeti zemlji da ćemo smanjiti naš negativan utjecaj i pridonositi očuvanju našeg okoliša. Jer vodimo se za time da je zdrav okoliš uvjet za zdravlje ljudi, a to je osnovi cilj ljekarničkog rada. Koncept koji je postavljen uključuje promjenu u samom poslovanju, u poslovnim suradnjama i naravno razvojem neki vanjskih aktivnosti – dodaju.

Foto: Ljekarne Zagrebačke županije

Osim ove akcije u Ljekarnama već osmišljavaju nove zanimljive projekte. U suradnji s Parkom prirode Samoborsko gorje – Žumberak planiraju raščistiti zapuštene parcele i donijeti nove kućice za solitarne pčele, kako bi podržali ta malena bića koja brinu o oprašivanju i egzistenciji šuma u našoj županiji.

– Jer ako ne možemo u potpunosti prekinuti formiranje stakleničkih plinova, možemo podržavati one koje ih svojim djelovanjem uklanjaju. Puno se toga sprema i ovakav jedan pozitivan pristup i motivacija odlično djeluju na ljude u ovim nešto zahtjevnijim vremenima Svakako pozivamo sve naše pacijente, naše poslovne partnere i sve zainteresirane da nam se jave ako na bilo koji način s nama žele raditi na ovim aktivnostima – ističu iz Ljekarni.