Prijava

Vaša prijava

Novo poskupljenje goriva? Cijena dizela mogla bi ići iznad 14 kuna

[]

Sve je više govora kako bi nas od sutra na benzinskim crpkama mogla dočekati nova cijena goriva. Kako se doznaje, za oko kunu i 60 lipa, pa bi benzin otišao na 13 kuna i 79 lipa, a dizel na 14 kuna i 13 lipa po litri, piše Dnevnik.hr.

Dio ekonomista umiruje da nafta neće još dugo biti skupa

– Taj rast cijena će vrlo vjerojatno biti zaustavljen koncem ove godine neovisno o raspletu političke i vojne situacije u Ukrajini zato će početi djelovati tržišni mehanizmi. Naime, na visokoj razini cijena potrošači će početi smanjivati svoju potrošnju – poručuje ekonomski analitičar Damir Novonty.

A zbog poskupljenja goriva, autobusni prijevoznici uputili su Vladi apel za pomoć u kojoj traže četiri mjere konkretne pomoć, inače, najavljuju, slijedi kolaps autobusnog prijevoza u Hrvatskoj.

– Vrlo lako bi se moglo dogoditi da će u Hrvatskoj prijevoz nestati i da će se prestati voziti iz tog razloga što više nemamo pomoć za radna mjesta, a i gorivo je sad otišlo do neslućenih razina – istaknuo je predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović.

Zato od Vlade traže pristup gorivu bez ograničenja bude li redukcija, uvođenje prijevozničkog dizela kao za ribare i poljoprivrednike, nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta te hitno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi sa županijama.

– Ugrozit će se i prijevoz srednjih škola, osnovnih, građana, cijeli prijevoz će pasti. Mi nemamo za platiti vozače, dobavljače, gorivo, ništa – objašnjava Meštrović.