Prijava

Vaša prijava

Gorički Most poziva građane na odgovornije odlaganje otpada

[]

Članovi velikogoričkog Mosta danas su održali konferenciju za medije na temu divljih odlagališta otpada na području Velike Gorice. Tom prilikom iskazali su svoje nezadovoljstvo provedbom mjera zaštite okoliša od štete koju uzrokuju divlja odlagališta.

Kristina Čižmek na samom početku podsjetila je kako u Registru odlagališta otpada Agencije za zaštitu okoliša postoji oko 20 registriranih divljih odlagališta na području našeg grada.

– Ciljevi Plana gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice između ostalog je i sanirati lokacije onečišćene otpadom i spriječiti stvaranje novih, ali od registriranih 20, na žalost ta brojka je sada godinama već mnogo veća – upozorila je te dodala kako je do kraja 2020.godine utrošeno gotovo 2 milijuna na čišćenje i sanaciju.

Čelnik goričkog Mosta, Ivan Bekavac, rekao je kako se divlja odlagališta ne nalaze samo izvan grada, već i u samom središtu govoreći o tome kako je okoliš gradskog reciklažnog dvorišta, kao i prilazne ulice onečišćen.

Kao primjer divljih odlagališta u naseljima izvan grada, Nada Finderle, navela je Veliku Mlaku i to samo središte, a u čijoj se blizini nalazi i dječje igralište.

– Na toj lokaciji smješteni su kontejneri, a neki neodgovorni mještani na tu lokaciju, izvan kontejnera bacaju razno smeće koje tamo ne pripada. Čak su na tu lokaciju ljudi počeli dovoziti i ostavljati neregistrirane i napuštene stare automobile, koji su tamo neki ostavljeni i više od godinu dana – opisala je Finderle te kazala kako je u više navrata prijavljivala slučaj komunalnom redarstvu od kojeg je dobila odgovor prošle godine u listopadu kako su oni u postupku javne nabave i da čim to bude riješeno da će poduzeti potrebne korake.

Na pitanje dolaze li djelatnici Čistoće prazniti kontejnere i glomazni otpad, Finderle je odgovorila:

– Oni povremeno dolaze isprazniti kontejnere i počistiti taj glomazni otpad, ali mještani su već stekli naviku tamo bacati glomazni otpad jer znaju da će netko doći to i počistiti – rekla je Finderle i ovom prilikom pozvala sve građane da se ponašaju odgovorno, ali i sve odgovorne da saniraju lokacije onečišćene otpadom i spriječe stvaranje novih.

Pohvalila je Finderle, ovom prilikom i djelatnike na goričkom reckilažnom dvorištu koji građanima izlaze u susret i pomažu im, ali i letke priložene uz račune o recikliranju otpada te predložila kako bi se taj prostor mogao iskoristiti i upoznati građane da je odlaganje na reciklažnom dvorištu potpuno besplatno.

Na kraju je Bekavac poručio kako traže povećan angažman komunalnog redarstva, pripremu zapisnika o prekršaju te naplatu saniranja divljih odlagališta i učinjene štete od prekršitelja, ali i izgradnju davno najavljenog pogona za prihvat i obradu građevinskog otpada.

 

 

Objava Gorički Most poziva građane na odgovornije odlaganje otpada pojavila se prvi puta na cityportal.hr.


Modelarska liga, državna razina natjecanja