Prijava

Vaša prijava

FOTO Napreduju radovi na izgradnji crkve u Kravarskom

[]

Jedan od simbola Općine Kravarsko, ali i velikogoričkog kraja, crkva Uzvišenja Svetog Križa imala je burnu prošlost. Iz povijesnih dokumenata saznajemo da je crkva nekoliko puta bila obnavljana i građena iznova. Ista sudbina pogodila ju je 29. prosinca 2020.godine, kada ju je razorni potres toliko uništio da je morala u potpunosti biti uklonjena. No, svijetla je budućnost pred njom. Sredinom veljače, točnije 20. veljače položen je novi kamen temeljac, a nakon mjesec i pol vidljivi su obrisi nove crkve. Radovi na izgradnji napreduju prema planu.

15.3.2021. Kravarsko – Rušenje crkve u Kravarskom. Foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

Nova crkva bit će istih dimenzija i oblika te na istom mjestu gdje je bila i stara, a da bi se osigurala sigurnost lokacije u zemlju je položeno 95 armiranih betonskih pilota dubokih nešto više od 10 metara.

– Tijekom 2021.godine završili smo idejni, glavni i izvedbeni projekt, a krajem godine dobili smo građevinsku dozvolu za izgradnju naše župne crkve. Isto tako krajem 2021.godine završili smo stabilizaciju terena s pilotiranjem, a u veljači su počeli i nadzemni radovi točnije izgradnja zidova crkve – rekao nam je Josip Jerleković , koordinator Odbora za izgradnju crkve.

– Crkva će biti kojih 100 metara kvadratnih veća, jer novi zidovi idu s vanjske strane starih zidova koji su bili široki jedan metar. Crvka će izgledati kao i ona prije, a toranj će biti isti kao i prije 1945. godine kada je crkva bila djelomično srušena u bombardiranju i ponovno obnovljena. Vraćamo onaj prvobitni izgled koji je bio prije 50 i više godine – rekao je načelnik Općine Kravarsko, Vlado Kolarec.

Foto: Napreduju radovi na izgradnji crkve Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom – foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

Paralelno s gradnjom, provodi se javna nabava za stolarske, zidarske, elektrotehničke radove … te se iz Odbora nadaju kako će do kraja ove godine svi navedeni radovi biti dovršeni.

– Želja je da početkom prvog kvartala 2023.godine našu crkvu stavimo u funkciju i da postane mjesto okupljanja vjernika. Projekt izgradnje crkve težak je 10 milijuna kuna – dodao je Jerleković.

– Vjernici su zadovoljni i oduševljeni jer su jedva dočekali da krene izgradnja crkve. Potpuno je drugačiji osjećaj kada se vidi da se krenulo nešto raditi nego kada je stajalo prazno – rekao je velečasni Siniša Blatarić.

Prema rokovima izvođača crkva bi pod krovom trebala biti do kraja lipnja.

– Nakon toga slijedi unutarnje uređenje, no tu nemamo određeni vremenski rok jer sve ovisi o tome koliko ćemo imati financijskih sredstava – naglasio je velečasni Blatarić.

Foto: Napreduju radovi na izgradnji crkve Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom – foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

Izgradnja crkve financira se donacijama samih vjernika, dio je donacija Varaždinske biskupije, zatim europskim sredstvima te se čeka potpisivanje ugovora o sufinanciranju od strane Zagrebačke županije.

– Za izgradnju crkve najbitnija je dobra volja i sloga naših župljana koja daje poseban poticaj i energiju svim članovima Odbora za izgradnju, kako bi bili što produktivniji i učinkovitiji u izgradnji simbola Vukomeričkih gorica – zaključio je Jerleković.

Objava FOTO Napreduju radovi na izgradnji crkve u Kravarskom pojavila se prvi puta na cityportal.hr.


Dani kriznog upravljanja