Prijava

Vaša prijava

Uskoro kreće glazbena čarolija 16.VG Brass festivala

['hotnews', 'limena puhačka glazba', 'POU Velika Gorica', 'Tomislav Špoljar', 'VG brass festival']

Velika Gorica će početkom svibnja ponovno na nekoliko dana postati prijestolnica glazbe. Naime, Pučko otvoreno učilište nastavlja tradiciju dovođenja vrhunskih domaćih i svjetskih umjetnika u sklopu Velikogoričkog brass festivala koji ove godine broji svoje 16.izdanje.

– Program je, kao i uvijek, pomno biran, a ovogodišnji VG Brass oplemenit će tri glazbena žanra: suvremeni evergreeni obrađeni za brass ansamble, barokna glazba i jazz. Otvaranje festivala bit će 4. svibnja kada u Dvorani Gorica nastupa Brass & Percussion septet Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kojem po svom neobičnom sastavu omogućuje repertoar u kojem su zastupljeni razni žanrovi glazbe. Gost koncerta bit će violončelist Vid Veljak koji je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a usavršavao se kod eminentnih violončelističkih pedagoga – kazao je Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj festivala.

VG Brass je odavno iz dvoranskog prostora preselio na otvoreno i u sakralne objekte, što je publika jako dobro prihvatila. Ove godine planiran je koncert u crkvi sv. Petra i Pavla gdje će Velikogoričani, 5. svibnja uživati u baroknoj glazbi. Uz Hrvatski barokni ansambl, najznačajniji naš ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha koji je utemeljen 1999. godine, nastupit će Justin Bland, svestrani američki glazbenik. Gost večeri bit će Krešimir Fabijanić, solist Hrvatskog baroknog ansambla.

– Zvijezda ovogodišnjeg Festivala je australski multi-instrumentalist James Morrison koji osim trube, svira trombon, klavir, saksofon i kontrabas. Svirati je počeo sa šest godina, a od 13. godine profesionalno je nastupao u eminentnim noćnim klubovima. Zaslužio je nekoliko počasnih doktorata, otvarao je Olimpijske igre, svirao za englesku kraljicu Elizabetu te američke predsjednike. U Guinnesevu knjigu rekorda upisan je kao dirigent najvećeg orkestra na svijetu. Na koncertu 7. svibnja, u Dvorani Gorica, Morrison će nastupiti uz pratnju Jazz orkestra Oružanih snaga RH, pod ravnanjem bojnika Davora Dropuljića. Ovaj orkestar Velikogoričanima je dobro poznat jer je u više navrata nastupao u našem gradu. Ostvario je suradnju s mnogim eminentnim izvođačima hrvatske glazbene scene što, unatoč imenu, pokazuje svu raznolikost njegova repertoara – naglasio je Špoljar.

Svi koji žele razgledati limena puhačka glazbala i usnike koji su bitan dio instrumenta, mogu ih vidjeti na prezentaciji 7. svibnja. Instrumenti će biti izloženi u OŠ Eugena Kumičića, a predstavit će se neki od najpoznatijih proizvođača kao što su ACase, Brasseraj, Cristian Bosc, Roberto Buttus, G&P Trumpets, Yamaha…

 

The post Uskoro kreće glazbena čarolija 16.VG Brass festivala appeared first on cityportal.hr.