Prijava

Vaša prijava

“Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”


U svim dosadašnjim akcijama inicijative “U ime obitelji” Velikogoričani su davali ogroman doprinos i bili među najaktivnijima i najuspješnijima u zemlji što je i predsjednica inicijative gđa Željka Markić u više navrata isticala. 
I ovoga puta kada je tema prikupljanja potpisa promjena izbornog zakona prepoznatljiva pod sloganom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, velikogorički volonteri su zauzeli najvažnije i najfrekventnije gradske punktove i pozivaju svoje sugrađane da se pridruže ovoj akciji i svojim potpisom daju podršku za održavanje referenduma.

birajmo

Kako je već mnogima poznato, uspjeh referenduma donio bi Hrvatskoj velike promjene. Najvažnija je ta da će građani sami moći odabrati kandidata kojem najviše vjeruju na određenoj listi, a ne kao do sada, da stranke odlučuju koji će kandidati sa liste biti izabrani.

  • Ovim referendumom nestalo bi predizbornih koalicija koje su do sada okupljale i one stranke koje samostalno nemaju gotovo nikakvu potporu među biračima.
  • Koalicije bi bile moguće tek nakon završenih izbora gdje bi sve stranke išle samostalno te bi se tako najbolje vidjela snaga svake pojedine stranke.
  • Novost je i da bi izborni prag bio 3 posto osvojenih glasova što bi spriječilo rasipanje glasova kojih je do sada bilo i preko jedne četvrtine.
  • Stranke bi mogle sudjelovati na izborima ako bi njihovu kandidaturu svojim potpisima poduprlo najmanje tri tisuće građana.
  • Sami građani bi ubuduće mogli glasovati iz vlastitog doma, elektronskim putem.
  • Izborne jedinice bi se ujednačile i davale otprilike približan broj zastupnika.

Odaziv građana u Velikoj Gorici je u dosadašnjem tijeku akcije bio vrlo dobar uprkos činjenici da je Hrvatska demokratska zajednica koja je podržala referendum o braku ovoga puta protiv referenduma, odnosno protiv promjene izbornog zakona. Slično stajalište su zauzele i stranke političke ljevice.

birajmo3

Velikogorička inicijativa i njihovi volonteri čiji je koordinator Jakov Bušić, pozivaju građane Velike Gorice da se u narednim danima pridruže ovoj akciji kojom će se učiniti veliki korak u nastojanjima da u hrvatskom društvu političku podobnost napokon zamjene – znanje i sposobnost. Akcija prikupljanja potpisa traje do 5.10.

Ivica Gašpar