Prijava

Vaša prijava

‘Samim time što ste vi, žene i djeca, živi i sigurni ovdje, doprinosite pobijedi Ukrajine’

['hotnews', 'izbjeglice', 'Ukrajina', 'ukrajinski parlament']

U Hrvatskoj boravi više od 18.500 raseljenih osoba iz Ukrajine, a njih oko 150 trenutno boravi na području Grada Velike Gorice. Naš grad je širom otvorio svoja vrata, osiguran je smještaj, psihološka pomoć, škola učenja hrvatskog jezika za djecu i odrasle, brojne besplatne sadržaje i sve što je potrebno.

Kako bi izrazili svoju zahvalnost na pruženoj podršci, ali i ohrabrili svoje sunarodnjake, delegacija ukrajinskog parlamenta i veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, posjetili su Veliku Goricu i susreli  se s raseljenim obiteljima I predstavnicima Grada Velika Gorica.

Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta, Olena Kondratiuk, prenijela je sunarodnjacima podršku I pozdrave predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog. Istaknula je kako bi se rat u Ukrajini mogao oduljiti I da se sad nalaze u novim okolnostima.

– Ne brinite što ste daleko od svoje zemlje i nemojte misliti da ne pomažete svojoj zemlji. Samim time što ste vi, žene i djeca, živi, doprinosite ukrajinskoj pobijedi. Pomažete time što djeca ovdje idu u školu, što ste neki od vas ovdje našli i posao. Na taj način vaši su očevi, braća i supruzi mirniji, na taj način pomažete I svojoj zemlji – poručila je potpredsjednica ukrajinskog parlamenta, Olena Kondratiuk.

Također se zahvalila Gradu Velikoj Gorici I svim stanovnicima na pomoći koju su pružili ukrajinskim obiteljima, te koordinatoru aktivnosti I susreta, Rudolfu Vujeviću, koji je i sam zbrinuo raseljene obitelji s djecom.

Osim uključivanja u redovitu nastavu, za sve ukrajinske mališane na raspolaganju su brojne aktivnosti u našem gradu.

– Na raspolaganju su i gradski bazen, naše sportske udruge ukoliko se žele baviti sportom kojim su se bavili u Ukrajini, Muzej Turopolja i radionice koje se tamo organiziraju. Pokušavamo im pomoći i pri zapošljavanju, a povratne informacije koje dobivamo od njihovih poslodavaca su iznimno pozitivne, puni su riječi hvale – istaknuo je zamjenik gradonačelnika, Neven Karas.

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, kojemu je ovo drugi posjet našem gradu, još jednom se zahvalio svima koji pomažu.

– Svaki dan komuniciram s Ukrajincima koji su u Velikoj Gorici i diljem Hrvatske. Prihvaćeni su u vrlo kratkom roku, snašli su se uz pomoć dobrih ljudi I u tom kontekst se vidi da su Hrvati ljudi, velikog srca i hvala vam na tome – poručio je ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, Vasilj Kirilič.

 

 

The post ‘Samim time što ste vi, žene i djeca, živi i sigurni ovdje, doprinosite pobijedi Ukrajine’ appeared first on cityportal.hr.