Prijava

Vaša prijava

Projekt KNOWING: Uspostava održivog turizma, očuvanja klime i društvene transformacije

['EU projekt', 'obzor europa', 'projekt KNOWING', 'Turistička zajednica Zagrebačke županije']

Turistička zajednica Zagrebačke županije posljednjih je godina vrlo aktivna u prijavama i provedbama EU projekata, a što je rezultiralo prijavom i pozitivnom ocjenom i novog EU projekta Turističke zajednice Zagrebačke županije, financiranog u okviru programa Obzor Europa. Projekt KNOWING trajat će 48 mjeseci, a započinje s provedbom 1. lipnja 2022. godine.

Ciljevi projekta su razviti okvir za modeliranje koji će pomoći u razumijevanju i kvantificiranju interakcija između utjecaja i rizika klimatskih promjena, mjera ublažavanja i strategija prilagodbe, procijeniti međuodnos između javnih i privatnih strategija prilagodbe i ublažavanja klimatskih promjena te identificirati načine ublažavanja klimatskih promjena uz optimizirane kombinacije intervencija u različitim sektorima. Zaključno, projekt se bavi jednom od ključnih dimenzija održivog razvoja, a to je ekološkom dimenzijom. Ukupna vrijednost projekta je 6.579.574,00 EUR. Turistička zajednica Zagrebačke županije sudjeluje u projektu s još 19 partnera, sa svrhom uspostave održivog turizma, očuvanja klime i društvene transformacije u Zagrebačkoj županiji.

– Nije to nimalo lagan i jednostavan posao, uključuje kontinuirano praćenje svih potencijalnih natječaja za sufinanciranje iz različitih programa vezanih tematski uz turizam, kontinuirano praćenje trendova u turizmu općenito, analizu stanja turizma u Zagrebačkoj županiji te generiranje projektnih ideja za potencijalno unapređenje i, ne manje važno, ove aktivnosti da bi bile uspješne zahtijevaju kontinuiranu suradnju i komunikaciju s velikim brojem potencijalnih projektnih partnera diljem Europske unije, a i šire – istaknuli su iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Trenutno Turistička zajednica Zagrebačke županije provodi dva projekta sufinancirana iz EU. Prvi je projekt PRONACUL koji naglašava ideju o promociji i očuvanju prirodne i kulturne baštine i podršku razvoju transnacionalne strategije za zajedničku promociju Jadranskog-jonskog područja kao turističke destinacije. A drugi projekt u provedbi je EKOMUZEJ BISTRA kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja na području Urbane aglomeracije Zagreb.

– Ponosni smo na novi uspjeh i novi projekt te nastavljamo predano sa svojim aktivnostima u prijavama i provedbama međunarodnih EU sufinanciranih projekata. Konkurencija je velika unatoč rigoroznim kriterijima i ponekad unatoč pozitivno ocijenjenoj projektnoj prijavi, projekt se odbija jer se potroše alocirana sredstva. Tako su trenutno neki projekti u fazi pripreme, a neke projektne prijave su u postupku evaluacije te se rezultati s nestrpljenjem očekuju. Dijeljenje znanja, najboljih praksi s relevantnim partnerima iz drugih EU zemalja, kao i nacionalnim, regionalnim i lokalnim partnerima ključno je i za aktivnosti jačanja destinacijskog brenda – ističu iz županijske Turističke zajednice.

The post Projekt KNOWING: Uspostava održivog turizma, očuvanja klime i društvene transformacije appeared first on cityportal.hr.