Prijava

Vaša prijava

U Knjižnici Galženica pogledajte film o marijanskoj baštini “Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata”

[]

U Područnoj knjižnici Galženica u četvrtak 9. ožujka imate priliku pogledati projekciju filma Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata: područje grada Zagreba. Radi se o 12. filmu u sklopu projekta „Digitalno snimanje Hrvatske mariološke baštine”, a prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Zagrebu te predstavlja kulturološki putopis kroz najstarija i najljepša zagrebačka svetišta.

U filmu su prezentirane i vrijedne Gospine slike, kao i kipovi pohranjeni u zagrebačkim muzejima. Posebna pozornost posvećena je raritetnim knjigama i rukopisima sačuvanim u Metropolitani, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i Muzeju grada Zagreba te deklamaciji starih stihova. Kroz film imate priliku upoznati i sakralnu muzičku baštinu u interpretaciji zagrebačkih glazbenika i crkvenih zborova.

Ovaj film sažetog presjeka marijanske baštine Zagreba nastao je nakon potresa u ožujku 2020., a ujedno je poticaj institucijama i kulturnoj javnosti da se svi zajedno založimo za temeljitu restauraciju oštećenih kulturnih spomenika.

U sklopu projekcije koja počinje u 18 sati, uvodno izlaganje o filmu održati će voditeljica projekta, scenaristica i redateljica Hrvojka Mihanović-Salopek.

Ova objava U Knjižnici Galženica pogledajte film o marijanskoj baštini “Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata” se prvi puta pojavila na cityportal.hr.