Prijava

Vaša prijava

VG Čistoća: Sve više građana koristi mobilno reciklažno dvorište

[]

Proljeće nam je stiglo, a s njim i proljetno čišćenje kuća, podruma, tavana i okućnica. Kao i svake godine, VG Čistoća je krenula sa postavljanjem mobilnog reciklažnog dvorišta na području grada Velike Gorice i okolice.

Mobilno reciklažno dvorište je pokretna jedinica koja služi odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina iskoristivih i problematičnih vrsta otpada iz kućanstva.  Kao i standardna reciklažna dvorišta i mobilna reciklažna dvorišta imaju značajnu ulogu u ukupnom sustavu održivog gospodarenja otpadom.

Kategorije otpada koje se mogu odložiti u mobilno reciklažno dvorište: Otpadni papir i karton, metalna ambalaža, staklena ambalaža, ambalaža od plastike, jestiva ulja i masti, problematični i opasni otpad (npr. pesticidi, kiseline, otapala, fotografske kemikalije, boje, lakovi, sredstva za čišćenje)…, ambalaža po tlakom (npr. sprejevi, dezodoransi)…, baterije i akumulatori, električni i elektronički otpad, motorna ulja i masti, glomazni otpad itd.

Radno vrijeme mobilnog reciklažnog dvorišta je od 9:00-17:00 sati. Uz mobilno reciklažno dvorište postavlja se i kontejner za glomazni otpad.

Djelatnici VG Čistoće koji rade na mobilnom reciklažnom dvorištu kažu da se najviše odlažu motorna ulja i sličan opasni otpad, spremnici pod tlakom, a u ovo proljetno vrijeme i kemikalije koje se koriste za špricanje voćaka  te da svaki dan sve više građana dolazi i koristi usluge mobilnog reciklažnog dvorišta.

Raspored odvoza glomaznog otpada i postava mobilnog reciklažnog dvorišta u Velikoj Gorici možete pronaći na web stranici VG Čistoće, a ovo su datumi i lokacije slijedećih postavljanja:

30. i 31.3. Gudci – uz društveni dom
3. i 4.4. Gornja Lomnica – ulica LJ. Gaja
5. i 6.4. Donja Lomnica – Lukavečka bb
11. i 12.4. Lukavec –  Dolenska ulica br. 55
13. i 14.4. Petrovina – uz most na ulazu u selo
17. i 18.4. Gradići – uz nogometno igralište

U isto vrijeme postavljaju se mobilna reciklažna dvorišta u općini Kravarsko i Pokupsko:

KRAVARSKO
3., 4. i 5.4. Pustike, Barbarići i Podvornica- kod dječjeg igrališta u Pustikama
11.,12. i 13.4. Kravarsko, Žitkovčica i Novo Brdo- sajmište (deponij) u Kravarskom
18. i 19.4. Gladovec i Donji Hruševec- kod groblja u Donjem Hruševecu
20. i 21.4. Gornji Hruševec i Čakanec- preko puta autobusne kućice u Gornjem Hruševcu
POKUPSKO
24.–26.4. Lukinić Brdo, Lijevi Štefanki -društveni dom Krpečanci, Krpečanci 44, Lukinić Brdo
27.–28.4. i 2.5. Pokupsko, Lijevi Degoj, Auguštanovec-iza zgrade općine, Trg Pavla Štoosa 15
3.– 5.5. Gladovec Pokupski-kod mosta u Pokupskom, Kupska ulica
8. i 9.5. Strezojevo i Hotnja-društveni dom Hotnja, Gornji Kosi 6, Hotnja

Foto: VG Čistoća

Problemi otpada traže moderna rješenja

Iz VG Čistoće se nadaju kako će građani kroz reciklažna dvorišta, mobilna reciklažna dvorišta i odvajanja na kućnom pragu postići više od 50 % odvojenog prikupljenog otpada do kraja godine.

Na tu temu, stručnjak u području gospodarenja otpadom i djelatnik VG Čistoće Marijan Galović, sudjelovao je na tribini „Kružno gospodarenje otpadom, problematika zbrinjavanja otpada u Varaždinu“ koji organiziran u Hrvatskom saboru. Okrugli stol je okupio sveučilišne profesore, ekološke aktiviste, predstavnike nadležnog Ministarstva, državnog tajnika te predstavnike udruga građana koji su raspravljali o konkretnim potezima u rješavanju problema otpada te zastarjelih koncepata gospodarenja otpadom.

Većina prisutnih se složila da je otpad tema o kojoj svi misle da sve znaju i otpor javnosti je velik pa je nužna edukacija građana i individualna odgovornost.

Marijan Galović je predstavio uspješan projekt u Velikoj Gorici, temeljen na individualizaciji odgovornosti i popratnoj infrastrukturi te je iznio statistiku odvajanja otpada u Velikoj Gorici kao pozitivan i uspješan primjer.

Ova objava VG Čistoća: Sve više građana koristi mobilno reciklažno dvorište se prvi puta pojavila na cityportal.hr.