Prijava

Vaša prijava

U Noći knjige u Gorici će se govoriti o SF-u, znanosti, legendi o Crnoj kraljici….

[]

Gradska knjižnica Velika Gorica i ove će se godine pridružiti nacionalnoj manifestaciji Noć knjige koja je pokrenuta 2012. godine, kako bi se barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Obilježavanje Noći knjige na Dječjem odjelu Gradske knjižnice održat će se u petak 21. travnja kada u goste dolaze poznate autorice. Prva na redu je Mirjana Novak Perjanec koja će u 11 sati predstaviti prvi dio knjige Crna kraljica 1,2,3 čija je tema legenda o Barbari Celjskoj. Nakon nje, Dječji odjel će u 14.15 sati posjetiti Milana Vuković Runjić i porazgovarati o tome zašto je važno pisati za djecu i mlade, pisati općenito i čitati što više u ovom našem svijetu koji bi knjigu najradije ostavio na tavanu i zaboravio.

Uvijek popularna akcija Gradske knjižnice “Sve za 5” neće izostati ni ove godine, no sada se ona zove “Euro plati knjigu uhvati!”. No, princip ostaje isti – knjižnica će ponuditi knjige iz otpisa po jedinstvenoj cijeni od jednog eura. Beletristiku ili dječju slikovnicu za kućnu biblioteku građani će po toj cijeni moći nabaviti u petak, 21. travnja, od 16 do 19.30 sati.

Noć knjige na Središnjem odjelu obilježit će i gostovanje znanstvenika Saše Cecija. Predavanje na temu “Smijemo li vjerovati znanosti?” u knjižnici je u 18 sati.

– Znanost nije tu da ubija čaroliju, već da uklanja bezrazložan strah i paranoju. Najjeftiniju laž i najvještiju prevaru. A to otvara mogućnost za postojanje jednog ljepšeg, boljeg, slobodnijeg, pravednijeg… sretnijeg svijeta. Svijeta za inženjere koji stvaraju tehnologije koje nikad nisu postojale. Tehnologije koje nam dodatno uklanjaju strahove, spašavaju zdravlje i živote. I pomažu da svoje vrijeme rasporedimo pametnije. Ili da ga barem gubimo zabavnije. I svijeta za umjetnike koji istražuju što je to što nas čini ljudima… Sva ona magija nije nigdje nestala. Čarolija je na istom mjestu gdje je oduvijek i bila. U nama – stoji u najavi predavanja uspješnog fizičara koji je osnovnu školu završio u današnjoj Velikoj Gorici, gdje je proveo i djetinjstvo o kojem često piše u svojim tekstovima.

U 19 sati manifestaciju će uljepšati Glazbeni intermezzo uz Sinišu Beloševića, a u 19.30 sati počinje razgovor s književnicom Ivanom Dleač na temu “SF – sva lica jednog žanra”. Ivana se bavi pisanjem spekulativne fikcije, a objavljuje ju od 2006. godine. Dosad je objavila četrdesetak priča u raznim žanrovskim zbirkama i publikacijama i tri romana – hvaljeni fantasy roman za djecu “Pegazari”, urban fantasy roman za mlade “Izgnani” i feministički steampunk “Japodinine muke”. Dobitnica je triju nagrada SFERA, dok su “Pegazari” i “Izgnani” nagrađeni i nagradom Artefakt, a kratka priča “Reminiscencije oženjenog vilenjaka” Prvom nagradom Istrakona.

Ova objava U Noći knjige u Gorici će se govoriti o SF-u, znanosti, legendi o Crnoj kraljici…. se prvi puta pojavila na cityportal.hr.