Prijava

Vaša prijava

FOTO Proslava Jurjeva u znaku 30. obljetnice Turopoljskog banderija

[]

Mimohodom povijesnih postrojbi ulicama grada, na čelu s lakom konjicom Turopoljskog banderija koji slavi 30. obljetnicu rada, počela je proslava još jednog Turopoljskog Jurjeva s centralnim programom u Parku dr. Franje Tuđmana.

– Proslavi nam se pridružilo 18 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske. Ove godine svoju premijeru u sklopu Jurjeva imala je novooformljena laka konjica. Šestero banderijalaca prošlo je obuku s konjima i vjerujem da će to postati jedna lijepa tradicija – naglasio je župan Plemenite opčine turopoljske, Juraj pl. Odrčić.

22.04.2023. – Velika Gorica – Turopojsko Jurjevo 2023. – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, danas Turopoljski banderij broji 40 članova, od kojih je aktivno njih 20.

– U ovih 30 godina velik broj Turopoljaca ostavio je svoj trag u banderiju. Promotori smo, ne samo Plemenite opčine, već Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije. Nastupamo po cijeloj Hrvatskoj, a svake godine odazivamo se i na vojno hodočašće u Francusku – dodao je Odrčić i podsjetio da je banderij povijesno postojao sve do 1849. godine, a na samo Jurjevo kod dvorca Lukavec 1993. godine postrojen je počasni vod.

22.04.2023. – Velika Gorica – Turopojsko Jurjevo 2023. – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ove godine, u proslavu Jurjeva uključio se velik broj mjesta diljem Turopolja.

– Želim se zahvaliti mještanima svih naselja koji su se uključili u proslavu Jurjeva. Ne samo u sučijama gdje smo mi to poticali, već i u svim ostalim mjestima Turopolja našeg dragog. Hvala svim mjesnim odborima i udrugama koji su organizirali programe i paljenje jurjevskog krijesa u svojim naseljima – istaknuo je župan Odrčić.

22.04.2023. – Velika Gorica – Turopojsko Jurjevo 2023. – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Tradicionalnom pjesmom i plesom, Velikogoričane su zabavljali veliki i mali folkloraši. A u sumrak uz pjesmu „Lepi Juro kres nalaže“ kao vrhunac večeri, zapaljen je Jurjevski krijes koji su pripremili članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“.

Galeriju fotografija možete vidjeti na našoj FB stranici.

Ova objava FOTO Proslava Jurjeva u znaku 30. obljetnice Turopoljskog banderija se prvi puta pojavila na cityportal.hr.