Prijava

Vaša prijava

Zadruge ponosno pokazale ukrasne i uporabne predmete koje su izradili sami učenici

[]

Na danas otvorenoj Smotri učeničkih zadruga Zagrebačke županije članovi učeničkih zadruga pokazali su velik broj različitih proizvoda protkanih tradicijom i kulturnom baštinom koje su sami izradili. Svoje radove ukrasne i uporabne namjene je u Dubravici predstavilo 29 od 42 registrirane zadruge s područja županije.

– Koristili smo daske breze te smo ukrašavali svoje proizvode. Inače radimo i kozmetičke i ukrasne proizvode – ispričala je Ivana Piškor, članica Učeničke zadruge Lajdica iz OŠ Pokupsko. Članovi ove zadruge za ovogodišnju Smotru izradili su vješalicu za ključeve.

Foto: Cityportal.hr

– Danas smo se odlučili predstaviti radovima naše likovne sekcije, turopoljskim mašnama, odnosno broševima te gumicama i kopčama za kosu. Sve smo izradili od prirodnog materijala viskoze. Mašne prodajemo na izložbama. Dio novaca ide u humanitarne svrhe, a dio da kupimo materijal – kazala je Greta Žibert, učenica šestog razreda Osnovne škole Eugena Kumičića.

Djeca kroz zadruge uče osnove poduzetništva. Uče kako nabaviti materijal, stvoriti proizvod, odrediti mu cijenu, osmisliti pakiranje i na kraju ga prodati. Izuzetne su to vještine u današnje doba i zato Županija uvelike podržava rad učeničkih zadruga.

Foto: Cityportal.hr

– Zadovoljstvo mi je biti s vama kreativcima koji radite sjajan posao i divno je vidjeti što i kako radite. Smatram kako je zaista velika snaga to što na području Zagrebačke županije imamo više od 5.200 zadrugara. Uistinu smo ponosni na to. Kroz svoj rad pokazujete i duh zajedništva, ali i poduzetništva i vjerujem kako će danas-sutra neki od vas postati poduzetnici, gospodarstvenici i obrtnici u Zagrebačkoj županiji. Mi u Županiji smatramo kako se svaki euro koji uložimo u djecu, deseterostruko vraća – kazao je dožupan Ervin Kolarec i  dodao kako je Županija ove godine za zadruge izdvojila oko 17.000 eura.

Pet najboljih zadruga Zagrebačku županiju će predstavljati na Državnoj smotri, koja će se održati u rujnu u Karlovcu.

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Foto: Cityportal.hr

 

Ova objava Zadruge ponosno pokazale ukrasne i uporabne predmete koje su izradili sami učenici se prvi puta pojavila na cityportal.hr.