Prijava

Vaša prijava

Suci u štrajku – malo ćete pričekati s registracijom firme, pa i razvodom

[]

Prvi put u povijesti hrvatskog pravosuđa suci su u štrajku i to tzv. bijelom štrajku, što znači da će biti na radnom mjestu, no ročišta će sazivati samo na hitnim predmetima. Udruga hrvatskih sudaca (UHS) objavila je da će se zbog izostanka dijaloga s tijelima izvršne vlasti, na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj, od danas do petka 19. svibnja, provoditi mjere upozorenja. To konkretno znači da primjerice nećete moći registrirati firmu ili se razvesti, no zastoj očekujte i u nekim drugim predmetima.

– Za to vrijeme, hitni predmeti rješavat će se bez odgode, no mjere podrazumijevaju kako se neće raditi u e-spisu, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju, niti primjerice, razvod braka, a obavijesti o odgodi ročišta poslane su svim strankama. Tražimo minimum kako bi se status sudaca vratio na stanje otprije 24 godine – obavijestili su iz udruge. Razlog bijelog štrajka su upravo niske plaće sudaca koje stagniraju od 2009.godine.

Na zagrebačkom području štrajka čak 90 posto sudaca, pa se u iduća dva tjedna odgađaju sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka, a iznimka na svim razinama su hitni predmeti u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Ministarstvo pravosuđa sucima nudi povišicu od 513 eura, u što su uračunati i božićnica, uskrsnica i prijevoz, no suci odbijaju takav prijedlog.

Kako doznajemo od velikogoričkih odvjetnika obavijesti o odgađanju ročišta za čitav ovaj tjedan stigle su im u petak, 5.svibnja.

Ova objava Suci u štrajku – malo ćete pričekati s registracijom firme, pa i razvodom se prvi puta pojavila na cityportal.hr.