Prijava

Vaša prijava

U goričkom SDP-u podržavaju povećanje zelenila u gradu, no traže cjelovitu izmjenu Urbanističkog plana

[]

Uoči 11. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, na kojoj će se naći i tri točke vezane uz ciljane izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja naselja Velika Gorica kao i Prostornog plana, predstavnici goričkog SDP-a danas su na tu temu održali konferenciju za medije.
V.d. predsjednice Ivana Mlinar, naglasila je kako su SDP-ovi vijećnici sudjelovali na javnoj raspravi održanoj 19. travnja u Pučkom otvorenom učilištu.

– Aktivno smo raspravljali i postavljali konkretna pitanja, a iskazali smo i naše nezadovoljstvo današnjim stanjem urbanizma u Velikoj Gorici. Upozorili smo i kako je dosadašnjih 10 odnosno 20 posto zelenila, zaista mali postotak. Brine nas i činjenica da se u našem gradu može useliti u zgrade bez uporabne dozvole, prostorno planska dokumentacija se ne primjenjuje, a nakon izdavanja uporabne dozvole rade se preinake kako na parcelama tako i na objektima – zabrinuto će Mlinar.

Predsjednik Kluba gradskih vijećnika SDP-a, Ivo Jelušić smatra kako je dobro to što se krenulo s izmjenama, ali nije dovoljno.

– Htjelo se ići na povećanje zelenila što mi podržavamo. No, u tri urbane zone gdje su višekatne izgradnje, povećao se postotak zelenila s 20 na 35 posto, ali se izbrisala vrlo bitna odredba koja govori o zelenilu na prirodnom terenu. Tu se ostavlja mogućnost slobodnog tumačenja pa to zelenilo može biti na vrhu zgrade, garaža, popločane kocke…Upravo smo na to kolega Ozren Robić i ja upozorili i dali primjedbe – rekao je Jelušić te dodao kako je njihova primjedba ipak djelomično uvažena te je vraćena odredba da to bude prirodno zelenilo.

15.5.2023. – Velika Gorica – Press konferencija SDP Velika Gorica o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

SDP-ov Ozren Robić, ujedno i potpredsjednik Gradskog vijeća, smatra kako se i uz minimalne pomake koje će se ovim izmjenama dogoditi neće riješiti problem betonizacije.

– Dokle god nema cjelovitih izmjena i dalje će se na parcelama događati betonizacija i time se narušavati prostorni odnosi i vizure naših pojedinih naselja – dodao je Robić.

Također, smatraju da je potrebno otvoriti stručnu i političku raspravu kao i tematsku sjednicu o stanju urbanizma u Velikoj Gorici.

Ova objava U goričkom SDP-u podržavaju povećanje zelenila u gradu, no traže cjelovitu izmjenu Urbanističkog plana se prvi puta pojavila na cityportal.hr.