Prijava

Vaša prijava

FOTO Stoljetna ljepotica u Kučama kao budući Interpretacijski centar drvnog graditeljstva Turopolja

[]

U Kučama je proteklog vikenda obilježeno 100 godina od otvaranja Pučke škole u tom mjestu. Za izgradnju ove drvene ljepotice 1923.godine, koja je jedna od najstarijih drvenih zgrada škole u čitavoj Europi, zaslužna je sučija Kuče Plemenite opčine turopoljske, odnosno tadašnji župan Franjo pl. Lučić. Pučka škola je radila do 1976. godine.

Na svečanosti, koja je održana u subotu, 17.lipnja, upriličen je i bogat kulturno-povijesni program, a otvorena je i prigodna izložba na kojoj je izloženo oko 40-tak fotografija bivših učenika i njihovih nastavnika.

– Ovim putem se zahvaljujemo ekipi iz Plemenite sučije Kuče koji su bili inicijatori ovog događaja. Gospođe Marica Čunčić i Marica Antolčić su nam na zanimljiv način prezentirale povijest škole. Grad Velika Gorica i Plemenita opčina turopoljska su financijski pripomogli održavanju ove obljetnice i izložbi slika. Za dobru atmosferu su bili zaduženi HPD Kučani i naši domaći turopoljski tamburaši. Za pripremu turopoljskog gulaša zahvaljujemo se gospodinu Zlatku Pukaniću na doniranom mesu, a gospodinu Zdenku Klasniću na pripremi gulaša. Gospođe od ekipe iz Plemenite sučije Kuče pripremile su odlične kolače kojima su se zasladili svi posjetitelji. I na kraju hvala svim posjetiteljima i mještanima koji su prisustvovali ovoj prekrasnoj obljetnici – poručili su iz Mjesnog odbora Kuče.

Na svečanosti je najavljena i izgledna budućnost ove stoljetne drvene ljepotice.

– Objekt škole zaštićeno je kulturno dobro te će POT raditi na tome da postane Interpretacijski centar drvenog graditeljstva Turopolja – najavili su iz Plemenite opčine Turpoljske.

Naslovna i fotografije u članku: Proslava 100 godina Pučke škole u Kučama/Plemenita opčina turopoljska

 

Ova objava FOTO Stoljetna ljepotica u Kučama kao budući Interpretacijski centar drvnog graditeljstva Turopolja se prvi puta pojavila na cityportal.hr.