Prijava

Vaša prijava

Uz ove korisne savjete smanjite otpad u svom kućanstvu

[]

Jedan od najvećih problema današnjice je velika količina otpada koja utječe na kvalitetu življenja ljudi i drugih živih bića. Odvajanje kućnog otpada mali je doprinos koji svatko od nas može dati za zaštitu okoliša. Stvaranje otpada često ne možemo spriječiti, no možemo ga svesti na minimalno te ako s njim odgovorno postupamo, otpad ne mora nužno biti zlo.

Stoga VG Čistoća daje korisne savjete koje vrlo jednostavno možemo primjenjivati u svakodnevnom životu te tako pridonijeti očuvanju okoliša i smanjenju otpada.

U trgovini

1. Ne kupujte više nego što stvarno trebate – kupujte racionalno.
2. Koristite vlastitu torbu ili košaru kad idete u kupnju zbog višekratne uporabe umjesto jednokratnih plastičnih vrećica.
3. Kupujte pića u povratnim bocama.
4. Kupujte reciklirane proizvode.
5. Ako financijski možete, kupujte veća pakiranja umjesto više manjih. Izbjegavajte proizvode zapakirane u malim obrocima. Njihova ambalaža (metalna, plastična) koju bacamo često je vrjednija od samog proizvoda.
6. Kupujte svježe namirnice koje zahtijevaju manje ambalaže od vakuumiranih pakiranja.

U kućanstvu

1. Kontrolirano izdvajajte svaki otpad na posebno za to predviđeni spremnik.
2. Rabljenoj odjeći i obući nije mjesto u kanti za smeće. Rabljene, dobro očuvane predmete ustupite ili prodajte. Raspitajte se kod Crvenog križa, Caritasa ili drugih ustanova koje skrbe o potrebitima preuzimaju li rabljenu odjeću i obuću.
3. Ne upotrebljavajte proizvode za jednokratnu upotrebu, kao npr. upaljače, baterije itd. Koristite baterije, kemijske, upaljače… koji se mogu ponovno puniti.
4. Iskoristite ostatke hrane, talog od kave, otpatke iz vrta za proizvodnju komposta ako živite u kući, nemojte ga bacati u kantu.
5. Nastojte kupovati proizvode dužeg vijeka trajanja kao i one koje u slučaju kvara ne morate baciti nego popraviti.

Slobodno vrijeme

1. Kada izvodite kućnog ljubimca u šetnju, počistite što za njim ostane.
2. Nemoj bacati otpatke po cesti i oko sebe. Sjeti se uvijek ih odložiti u spremnike za otpad.
3. Koristite obje strane papira. Kada bismo to svi činili posjeklo bi se mnogo manje stabala za izradu papira.
4. Razvijaj kreativnost i od starog papira, plastičnih čaša i ostalog što bi inače završilo u smeću, izradi nove igračke, poklone za najmilije za blagdane i rođendane.

Ova objava Uz ove korisne savjete smanjite otpad u svom kućanstvu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.