Prijava

Vaša prijava

VG Vodoopskrba kreće u sanaciju oštećenih cijevi na vodoopskrbnom sustavu

[]

Potresom od 28. i 29. prosinca 2020. godine te serija potresa koja je uslijedila, prouzročilo je oštećenja i narušilo funkcionalnu ispravnost na infrastrukturi javnog vodoopskrbnog sustava.

– Rad sustava je otežan, stalni trend povećanja crpljene količine vode što generira i veliku potrošnju električne energije koja se koristi za rad crpnih postrojenja na vodocrpilištu Velika Gorica. Prisutan je i povećani broj sanacija i puknuća cjevovoda osobito na cjevovodima od PVC materijala – ističu iz VG Vodoopskrbe.

Na temelju izrađene dokumentacije tj. elaborata Studijska analiza – Utvrđivanje visine nastale štete na sustavima javne vodoopskrbe i odvodnje na uslužnom području VG Vodoopskrba d.o.o., Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, svibanj 2022. napravljena je projektna prijava koja je obuhvatila posebnu aktivnost mjerenja noćnih protoka te lociranje kvarova na vodoopskrbnom sustavu, a zatim nakon toga i aktivnost saniranja točkastih kvarova u cilju Vraćanja u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području vodoopskrbe i upravljanja otpadnim vodama.

Locirana i označena mjesta curenja vode (kvara), u ovom primjeru 4 lokacije.

Provedbom javnog natječaja odabran je izvođač te ugovorena vrijednost mjerenje i lociranja kvarova u iznosu od 46.963,07 eura, a mjernim zonama obuhvaćen je cijeli vodoopskrbni sustav.

– Za mjernu zonu Kurilovec locirana su 4 kvara odnosno lokacije gdje postoji curenje vode na vodoopskrbnim cjevovodima. Locirani kvarovi se označavaju na terenu te izrađuje radni nalog za svako mjesto kvara. Na označenim mjestima treba izvesti radove s ciljem popravljanja oštećenja. Izmjereni noćni protok je 7,0 l/s što nije malo obzirom da, teoretski, bi trebao biti blizu nule. Mjerna zona nema objekata koji troše vodu noću, no ako se mjerenjem protoka utvrdi da isti postoji praktički radi se o klasičnom curenju odnosno o gubitku vode. Kada se radi o curenju od 1 l/s tada za jedan sat gubimo 3.600 litara odnosno 3,6 m3 vode, a u toku 24 sata ispada da sustav gubi 86.400 litara vode – navode iz Vodoopskrbe te dodaju kako nakon označavanja i pripremanja dokumentacije slijedi izvođenje radova sanacije oštećenja.

Primjer označavanja mjesta kvara na terenu.

Nakon provedene aktivnosti mjerenja noćnih protoka i lociranja kvarova VG Vodoopskrba je osigurala financiranje slijedećeg potrebnog koraka, a to je izvođenje sanacija označenih oštećenja na sustavu. Za navedeno je proveden javni natječaj i odabran izvođač, a vrijednost ugovorenog posla je 215.807,29 eura.

Ova objava VG Vodoopskrba kreće u sanaciju oštećenih cijevi na vodoopskrbnom sustavu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.