Prijava

Vaša prijava

Veliki gubitak za Turopolje: Preminuo vrhunski jezikoslovac Mijo Lončarić

[]

Vijest koja je široj javnosti priopćena iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, kako nas je ove srijede, u 82.godini života, zauvijek napustio veliki hrvatski jezikoslovac, dijalektolog, kajkavolog, kroatist i lingvist, dr. sc. Mijo Lončarić, duboko je rastužila i njegove brojne suradnike iz našega kraja.

Naime, upravo je profesor Lončarić, jedan od najzaslužnijih za priznavanje turopoljskog dijalekta kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, kao i jedan od gotovo nezamjenjivih autora budućeg Turopoljskog rječnika, projekta Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici.

– Teško nam je pala ova vijest, jako smo ga poštovali. Kad s nekim dugo godina surađujete i imate odnos pun međusobnog poštovanja, a ujedno je profesor Lončarić bio rijetko vrhunski stručnjak, jako ljubazan, nadasve razgovorljiv, izuzetan čovjek, duboko vas potrese odlazak takve osobe – rekla nam je Ana Plehinger, predsjednica goričke Matice hrvatske.

Ističe kako su profesor Mijo Lončarić, te Stjepan Rendulić, bivši predsjednik goričke Matice i jezikoslovka Ivana Kurtović Budja s Instituta, najzaslužniji za ovo priznanje turopoljskog dijalekta.

– To su bili ljudi koji su pokrenuli priču, a mi smo zadnje četiri godine s profesorom radili na Turopoljskom rječniku. Riječ je o stručnom djelu na oko tisuću stranica, za koju se građa prikupljala na pet lokacija u Turopolju. Kazivači bi govorili originalnim dijalektom, a zapisivači, koji moraju biti vrlo stručni zbog specifičnosti tog posla, bi bilježili nove riječi. Rječnik ćemo vjerojatno završiti iduće godine, teško će biti naći zamjenu za profesora Lončarića, možda i nemoguće – završno nam je rekla Plehinger.

Profesor je čitav je radni vijek proveo na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, s kojega su, među ostalim, istaknuli.

– Njegova su nastojanja da hrvatska dijalektologija bude prepoznata kao reprezentativni dio hrvatskoga jezika katkad prelazila i u sferu aktivizma te je smatran velikim inicijatorom prepoznavanja hrvatskih mjesnih govora kao nematerijalne kulturne baštine. Smrću dr. Mije Lončarića izgubili smo jedno od najvećih imena u svojoj povijesti, ostajemo mu trajno zahvalni – piše u priopćenju, koje u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Naslovna fotografija: prof.dr. Mijo Lončarić/ Damir Špehar/PIXSELL

Ova objava Veliki gubitak za Turopolje: Preminuo vrhunski jezikoslovac Mijo Lončarić se prvi puta pojavila na cityportal.hr.