Prijava

Vaša prijava

FOTO Svečano otkrivanje u subotu: ‘Ovo je spomenik bez roka trajanja’, kaže kipar Mikulin, autor djela u čast Sportskom društvu Radnik

[]

Na lokaciji bivšeg stadiona Radnik i svih sportskih klubova koji su 40 godina djelovali na lokaciji današnjeg parka dr. Franje Tuđmana, u subotu, prvog dana mjeseca srpnja, bit će održano svečano otkrivanje spomenika Sportskom društvu Radnik. Priča oko ovog spomen obilježja mjestu koje je desetljećima bilo središte, ne samo sportskog, već i društvenog života Velike Gorice, puna je zanimljivih detalja, o čemu smo već ranije pisali.

Foto: Montaža spomenika SD Radnik uoči svečanog otkrivanja/G.Kiš, cityportal.hr

No, usprkos svim peripetijama, voditelj projekta Ivan Mikulčić s ponosom je najavio kako je konačno stigao i trenutak svečanog otkrivanja, na kojemu se očekuje i dolazak gradonačelnika Krešimira Ačkara, a među govornicima će biti i brojne sportske legende.

– Pozivam sve naše sugrađane i sve stanovnike Turopolja da u subotu u 11 sati dođu na biše Radnikovo igralište na otkrivanje spomen obilježja, koje smo zahvaljujući privatnim donacijama uspjeli sagraditi. Odajmo i na taj način dužno poštovanje svima koji su voljeli Radnik, živjeli za Radnik i djelovali u toj kolijevci velikogoričkog sporta – poručio je Ivan Mikulčić, voditelj projekta, ispred inicijative ‘Prijatelji NK Radnik’.

Foto: Autor Mladen Mikulin, ak.kipar i Ivan Mikulčić, voditelj projekta/G.Kiš, cityportal.hr

Pri završnoj montaži bio je i autor, akademski kipar Mladen Mikulin, čija se bista dr. Franje Tuđmana nalazi u središtu ovog parka, a sada na njegov zapadni dio stiže još jedno njegovo djelo.

– Ja sam sportski antitalent, ali svi moji prijatelji su bili na Radniku i sve se u Gorici vrtilo oko ovog mjesta. Ovo je spomen obilježje u skladu s arhitekturom koja okružuje ovaj prostor, išao sam na jednu jednostavnu formu, vertikalu, svečanost i dostojanstvo, i loptu, koja simbolizira ne samo najpopularniji sport nogomet, nego i druge klubove koji su ovdje djelovali, i kuglački, šahovski, rukometni, stolnoteniski i košarkaški. Radio sam s vrhunskim materijalima, crveni granit i sivi granit sa Sardinije i inoks, i ovo spomen obilježje može trajati vječno, u svakom slučaju ostaje nakon svih nas. Ispunili smo osnovnu funkciju umjetnosti, a to je borba protiv zaborava. Ovo je spomenik bez roka trajanja – rekao nam je Mikulin.

Foto: Detalj spomenika Sportskom društvu Radnik u parku dr.Franje Tuđmana/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: Akademski kipar Mladen Mikulin, autor spomen obilježja SD Radnik/G.Kiš, cityportal.hr

Ova objava FOTO Svečano otkrivanje u subotu: ‘Ovo je spomenik bez roka trajanja’, kaže kipar Mikulin, autor djela u čast Sportskom društvu Radnik se prvi puta pojavila na cityportal.hr.