Prijava

Vaša prijava

Evo tko će svjedočiti o životu Josipa Frkina na otvorenju njegovog parka

[]

Park oko Milenijskog križa, omeđen Trgom kralja Tomislava, nosit će ime Park Josipa Frkina u sjećanje na mnogima omiljenog župnika, a koji je ujedno i inicirao gradnju Milenijskog križa postavljenog u znak zahvale Kristu i Djevici Mariji što su čuvali Veliku Goricu od ratnih razaranja u Domovinskom ratu.

Svečano otvaranje parka održat će se u utorak 11. srpnja, kada će se vjernici i ostali uzvanici okupiti kod Milenijskog križa u 18 sati. Nakon toga kreće procesija u župnu crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije na svetu misu, koju će u 18:30 sati predvoditi Josip Kuhtić, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i župnik Župe Pohoda BDM na Dolcu u Zagrebu. Nakon euharistije u parku pored crkve nastavit će se druženje uz prigodni kulturno – umjetnički program.

Program kod Muzeja počinje u 19:45 sati, a nastupit će FA Turopolje, KUD Šiljakovina, KUD Velika Mlaka i KUD Ščitarjevo.

– Bit će prilike i čuti svjedočanstva osoba o monsinjoru Frkinu ispričat će Sven Ušić, Božo Barun i iz Italije nam dolaze gosti koji su od 1993. do 1995. godine slali humanitarnu pomoć za Veliku Goricu. Za kraj će nastupiti tamburaški sastav Lajbeki i Najbolji hrvatski tamburaši – rekao nam je Tomislav Brlošić.

Podsjetimo, kako je monsinjor Josip Frkin rođen je 22. srpnja 1930. godine u Domaslovcu kraj Samobora. Za svećenika je zaređen na blagdan apostolskih prvaka Petra i Pavla 1957. godine. Služio je u pet župa, a najduže, 26 godina, u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici u kojoj je proveo pola svog 53. godišnjeg svećeničkog služenja.

U njegovo vrijeme obnovljena je stara župna crkva Navještenja BDM, župna kuća te izgrađen funkcionalan pastoralni centar Nazaret. Pokretač i organizator je zavjetnog pješačkog hodočašća u Mariju Bistricu.

Naime, početkom Domovinskog rata mons. Frkin se zavjetovao da će, ako Velika Gorica ostane nerazorena, sa župljanima zahvalno pješačiti u Mariju Bistricu i natrag. Ovo zavjetno zahvalno velikogoričko hodočašće, na koje se ide svake godine prve subote u rujnu, preraslo je u tradicionalno.

Preminuo je 2010. godine u 80. godini života i 53. godini svećeništva.

Ova objava Evo tko će svjedočiti o životu Josipa Frkina na otvorenju njegovog parka se prvi puta pojavila na cityportal.hr.