Prijava

Vaša prijava

FOTO/VIDEO Oni su Hrvatska budućnost: Pogledajte trkaće bolide mladih inovatora iz Zagreba, Rijeke i Splita uoči spektakla na Mičevcu

[]

Više od samo utrka, Formula Student Alpe Adria je prava poslastica za sve zaljubljenike u inovacije, tehnologiju i brzinu. Zabilježite datum, pripremite se za avanturu i budite svjedoci izvrsnosti mladih inovatora koji će promijeniti svijet. Za točno tjedan dana počinje svjetski događaj Formula Student Alpe Adria (FSAA) na poligonu Mičevec, nadomak Velike Gorice. Od 21. do 26. kolovoza na njemu će više od 1500 mladih inovatora iz čak 25 zemalja diljem svijeta predstaviti svoje formule i inovacije. Svoju kreativnost i strast za automobilima demonstrirati će kroz fascinantne bolide jednosjede, slične onima koje viđamo na stazama Formule 1.  Čak tri hrvatska sveučilišta imaju timove koji su razvili vlastite bolide, a stižu iz Zagreba, Rijeke i Splita.  FSB Racing Team broji sedamdesetak studenata s različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i najveći je studentski projekt u Hrvatskoj, osnovan ove godine. Tim je do sada izradio sedam bolida s motorom s unutarnjim izgaranjem, te tri s električnim pogonom. Ovogodišnji bolid, FSB-RT07, zvan Taurus, najnovija je verzija noviteta na električnom bolidu tima. Obećavajući koncepti trebali bi tim smjestiti među najbolje u regiji.

Foto: FSB Racing Team broji sedamdesetak studenata s različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu/FSAA

U našoj garaži je uvijek radno, a Sveučilište i njegove sastavnice uvijek rado podržava naše ambicije. Sudjelovanjem u ovakvom interdisciplinarnom projektu stječemo velika znanja i sposobnosti koja će nam, vjerujemo, itekako značiti kasnije u životu te ćemo hrvatskoj poslovnoj sceni ponuditi kvalitetniju i konkurentniju radnu snagu. Osim toga, dolaskom na tržište rada iza sebe već imamo realizirane projekte koji se uvelike cijene na domaćem i stranom tržištu, a stečena znanja predstavljaju veliki potencijal za deficitarna zanimanja budućnosti! – ističu iz FSB Racing Teama.

Foto: FESB Racing, studentska udruga iz Splita/FSAA

Uz zagrebačke studente, Formule u Hrvatskoj razvijaju i FESB Racing, studentska udruga iz Splita koja razvija, projektira, izrađuje i natječe se trkaćim vozilima od 2010. godine. Osnovani su na inicijativu entuzijastičnih studenata i profesora FESB-a u Splitu. Njeni su članovi s različitih fakulteta i sveučilišta koji kroz rad u udruzi povezuju teoriju i praksu te stječu iskustvo u izradi proizvoda, od njegove ideje do implementacije, kao i vještine poslovnog upravljanja, marketinga, digitalnog dizajna i mnoge druge koje će im pomoći u budućoj profesionalnoj karijeri. Tim je do sada dovršio tri formule, a kao jedini u Hrvatskoj koji se natječu i motociklima, četiri motocikla. Idući veliki projekt im je formula na električni pogon, koja sa sobom nosi potpuno nove izazove i nepoznanice, a čiji rollout se očekuje 2024. godine.

FOTO: Riteh Racing Team djeluje u sklopu Tehničkog fakulteta u Rijeci/FSAA

Tu je i Riteh Racing Team koji djeluje u sklopu Tehničkog fakulteta u Rijeci od 2007. godine. Do danas je izradio sedam bolida s kojima su se natjecali na međunarodnim Formula Student natjecanjima. Riječki je tim  ovog ljeta sudjelovao na natjecanjima u Nizozemskoj, Austriji i Češkoj, gdje su ostvarili solidne rezultate. Najveće postignuće je pouzdanost posljednjeg bolida koji je u dvije natjecateljske sezone odvezao svaki Endurance do kraja. Ciljevi Riteh Racing Teama su ponuditi multidisciplinarno iskustvo, usaditi dobre inženjerske principe i zdrave radne navike te omogućiti studentima priliku za demonstraciju i poboljšanje vlastitih mogućnosti izradom kompleksnog i integriranog proizvoda u zahtjevnoj okolini automoto natjecanja. Tim trenutno broji četrdesetak članova, većinom studenata Tehničkog i Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Formule studenata iz cijelog svijeta ocjenjivat će stručnjaci iz samog vrha autoindustrije kao što su Formula 1, Aston Martin, Porsche Engineering, Rimac Technology, Bugatti Rimac, Mercedes AMG Formula E, AVL, McLaren Racing i Ferrari. Organizatori pozivaju sve ljubitelje Formule, ali i autoindustrije da svakako posjete šestodnevni spektakl. Projekt se održava uz podršku Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Grada Velike Gorice.

Ulaznice se kreću od 5 do 15 eura po danu, za cijeli događaj je cijena 25 eura, a djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz. Detalje provjerite OVDJE.

Ova objava FOTO/VIDEO Oni su Hrvatska budućnost: Pogledajte trkaće bolide mladih inovatora iz Zagreba, Rijeke i Splita uoči spektakla na Mičevcu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.