Prijava

Vaša prijava

Gorički pijanist Krešimir Starčević zasvirao na 48. Samoborskoj glazbenoj jeseni

[]

Nakon subotnjeg svečanog otvorenja, koncertno putovanje kroz 48. Samoborsku glazbenu jesen nastavila su dan kasnije u Župnoj crkvi Svete Anastazije dvojica Krešimira; bas-bariton međunarodnog ugleda Krešimir Stražanac i pijanist Krešimir Starčević, koji na popisu svojih priznanja ima i Nagradu Ferdo Livadić. Izveli su koncert u povodu 150. obljetnice rođenja Sergeja Rahmanjinova i njima omiljenog skladatelja Blagoja Berse, s njihovim popijevkama, romancama i klavirskim skladbama. Nagrađeni dugačkim i glasnim pljeskom, Stražanac i Starčević su publiku odlučili počastiti i posebnom glazbenom poslasticom – izvedbama skladbi prve hrvatske skladateljice i pijanistice Dore Pejačević, povodom 100. obljetnice njene smrti.

Foto: Šime Modrić

Obljetnica koja je ujedno i okosnica 48. Samoborske glazbene jeseni je 20. izdanje Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, namijenjeno glazbenicima svih izvođačkih struka do dobne granice od 28 godina. Tijekom zadnjih 20 godina, Natjecanje je iznjedrilo mnogo izvrsnih mladih umjetnika od kojih mnogi već imaju međunarodne karijere. Čak trinaestero njih nastupit će u sklopu ovogodišnjeg Festivala, a priliku za stvaranjem svog zvjezdanog puta danas i sutra u Galeriji Prica ima šest odabranih glazbenika; pijanisti Fabijan Košćak i Jan Niković, klarinetistica Diana Marković, harmonikaš Marin Bilić, sopranistica Marija Salečić i flautistica Ivana Vukojević.

Foto: Šime Modrić

Za pobjednike Natjecanja organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade te koncerte na partnerskim festivalima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim glazbenim večerima kao i koncert uz Zagrebačke soliste. U prosudbenoj komisiji su umjetnički ravnatelj Festivala i skladatelj Srećko Bradić, dirigent Tomislav Fačini, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Sreten Krstić i oboist Branko Mihanović. Ulaz na programe Natjecanja je slobodan te svi možete podržati mlade glazbenike.

48. Samoborska glazbena jesen traje do 1. listopada i donosi ukupno 14 vrhunskih koncerata. Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

Ova objava Gorički pijanist Krešimir Starčević zasvirao na 48. Samoborskoj glazbenoj jeseni se prvi puta pojavila na cityportal.hr.