Prijava

Vaša prijava

Svjetski je dan turizma – Zagrebačka županija kao biser kontinentalne Hrvatske

[]

Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna u cijelom svijetu, a ovo doba godine izabrano je simbolično kao vrijeme kada na sjevernoj polutci glavna turistička sezona završava, a na južnoj počinje. Ovaj dan se posebno obilježava već više od četrdeset godina, a ovogodišnji je slogan – ‘Turizam i zelena ulaganja’. Tim povodom su u goričkom Centru za posjetitelje Turistička zajednica Zagrebačke županije i Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu – FIJET Hrvatska, organizirali stručni skup na temu ‘Održivi turizam Zagrebačke županije’.

 

Turizam je itekako značajan za našu zemlju, jer na toj gospodarskoj grani počiva hrvatsko gospodarstvo – privlači turiste iz različitih dijelova svijeta, stvarajući radna mjesta i potičući lokalne industrije te doprinosi razmjeni kulture i međunarodnom razumijevanju.

– Velika Gorica je perjanica turizma Zagrebačke županije zbog čega smo ponosno sretni i ponosni, a i ovogodišnje geslo Svjetskog dana turizma usmjereno je prema zelenom turizmu i održivosti. Nama je bitno da održivost nije samo riječ, nego aktivnost i rad koji je nužan kako bismo svijet očuvali za sve buduće naraštaje.U zelenom srcu Hrvatske, u predivnom krajoliku Zagrebačke županije, priroda i kultura susreću se u savršenom skladu, privlačeći turiste iz svih dijelova svijeta. Ovaj biser kontinentalne Hrvatske nudi ne samo bogatu kulturnu baštinu i slikovite krajolike, već i priliku da razmotrimo temu održivosti turizma kojeg želimo unaprijediti kroz sve svoje aktivnosti. Kako očuvati ovu predivnu destinaciju za buduće generacije, osigurati ekonomsku korist za lokalnu zajednicu i istovremeno sačuvati njezin prirodni i kulturni identitet – to su izazovi koji danas postavljaju put prema održivijoj turističkoj budućnosti – istaknula je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

I Svjetska turistička organizacija preporučuje da se u poslovanju primjenjuju inovativna rješenja usmjerena na očuvanje okoliša i brigu za čovjeka, pa se u tom smjeru svakako treba usmjeriti i Hrvatska, ako želi konkurentan i održiv turizam.

 

 

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Naslovna fotografija: DZS

Ova objava Svjetski je dan turizma – Zagrebačka županija kao biser kontinentalne Hrvatske se prvi puta pojavila na cityportal.hr.