Prijava

Vaša prijava

Ništa bez dozvole! Ležerno branje kestena moglo bi vas koštati i više od 900 eura!

[]

Za vožnju auta treba vam dozvola, ni kuću bez građevinske dozvole ne bi smjeli graditi, a ako niste znali i za branje kestena po šumama isto treba imati dozvolu, jer u suprotnom mogli biste platiti nemale kazne. No, za razliku od prve dvije navedene dozvole, izradu ove ne morate platiti, dapače, sami si ju isprintate. Bar nešto!

Sve to je propisano Pravilnikom Hrvatskih šuma o sakupljanju šumskih plodina za osobne potrebe u nekomercijalne svrhe, kojom je ujedno i ograničen dnevni ‘ulov’ kestena na do 10 kilograma dnevno. Plus, ima naravno i dodatnih ograničenja, ako recimo odlučite branje kestena u šumi pretvoriti u lijepi obiteljski izlet, pa Pravilnik kaže ‘ako je više punoljetnih članova obitelji u skupljanju kestena, svatko od njih mora imati dozvolu, ako količina koju zajedno prikupe prelazi dopuštenih 10 kilograma’. Ukratko, ako to činite bez dozvole, prijeti vam kazna od od 133 do 933 eura.

Foto: Julia Volk/pexels.com

No, srećom, za ovu dozvolu ne morate stajati u redu ispred nekog šaltera, jer je svim sakupljačima šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena samostalna izrada dozvole putem web aplikacije, koju ćete naći na mrežnim stranicama Hrvatskih šuma, a poveznica je na kraju članka.

Postoji tu i kod izrade dozvole pokoja ‘caka’, a vezana je uz lokaciju šume. Dozvola se izrađuje tako da se odabere uprava šuma podružnice na čijem se području sakupljaju, a za svaku podružnicu je potrebno napraviti novu dozvolu.

Po završetku izrade, sustav generira dozvolu u obliku PDF-a koju automatski isporučuje korisniku na registrirani mail, a onda dozvolu morate isprintati i nositi sa sobom.

Web-aplikacija za izradu Dozvole nalazi se OVDJE.

 

Naslovna fotografija: Ulrick Trappschuh/ pexels.com

Ova objava Ništa bez dozvole! Ležerno branje kestena moglo bi vas koštati i više od 900 eura! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


170. god. od smrti Vatroslava Lisinskoga