Prijava

Vaša prijava

‘Jesen u Kurilovcu’: Legendarni miletići, blagoslovljeni kruh bake Žordić, vrednote svih vrsta

[]

Toplo subotnje poslijepodne bilo je idealna uvertira za početak tradicionalne manifestacije ‘Jesen u Kurilovcu’, a više od stotinu zaljubljenika i poštovatelja turopoljske baštine rado se odazvalo pozivu organizatorica iz Etno udruge Kurilovec na druženje uz sve boje, okuse i mirise ovog godišnjeg doba.

– Na našoj manifestaciji uvijek se nađe cijeli Kurilovec na okupu, ali i svi prijatelji koje pozovemo, morali smo stolce dodavati, a neki su bome morali i stajati, družili smo se sve do 23 sata, bio nam je Vatrogasni dom dupkom pun! – prve dojmove nam je otkrila Snježana Dianežević, predsjednica Etno udruge Kurilovec, koja goste svake godine dočekuje domaćim likerom iz vlastite proizvodnje.

Foto: Članice Etno udruge Kurilovec

Uz podršku Gradske četvrti Kurilovec, vrijedne ruke tridesetak članica udruge pripremilo je za sve goste izuzetno bogat kulturno-umjetnički program. Dramska skupina Ogranka seljačke sloge Buševec izvela je komediju ‘Prodani dedek’ u režiji Irene Rožić, a u glazbenom dijelu su nastaupile članice VIS-a Danice.

Foto: Članovi OSS Buševec izveli su komediju ‘Prodani dedek’/Etno udruga Kurilovec

Organizatorice svake godine stavljaju poseban fokus na određeni dio baštine, koji pomalo padaju u zaborav.

– Etno izložbom smo ove godine prezentirali jednu od onih stvari uz koje su naše mame, bake, prabake, pa i mi same provodile brojne večeri, a to je heklanje ili heklajne kak’ se govori u Kurilovcu, to je naša domača turpolska reč. Kako bismo sve podsjetili na danas pomalo zaboravljamo vrednotu tih ruku, taj rad koji pomalo gubi na vrijednosti. Sve članice su donijele svoje starine, kako bi se malo podsjetili na ono što smo nekad jako cijenili, a danas nam djeca govore ‘ a kaj će ti to mama!’. Svi mi imamo po doma pune škrinje i ormare tih vrednota, ali sve se to mora i štirkati i peglati, što mladi danas izbjegavaju koliko god mogu – kaže.

Foto: Detalj s etno izložbe posvećene heklanju/Etno udruga Kurilovec

Tako su se na ovoj jedinstvenoj jednodnevnoj izložbi mogli razgledati legendarni miletići (nekima znani i kao tabletići), nekad neizostavni detalj na svakom televizoru, u kredencima. Izložene su bile i prekrasne zavjese, stolnjaci, koperte (za prekrivanje kreveta), ukrasne jastučnice.

– Osim toga, napravile smo i izložbu kompletne jeseni našeg Turopolja, kroz šumu u malom, slivar (voćnjak), vrčak (vrt), pole (polje), a uz to smo izložile i proizvode od jesenjih plodova, poput raznih likera, orahovac, pelin, pa od kadulje, razne mele (brašna), koščice, kestene i vrganje. Imali smo i blagoslov kruha, na koji nam svake godine dolazi župnik Koprivec, a blagoslovi sve jestivo što smo pripremile. Jedna od naših starijih članica, Barica Žordić, koja ima više od 80 godina, svake godine speče domači kuruzni kruh za ovu prigodu – priča nam Snježana Dianežević.

Foto: Župnik NBD, Norbert Ivan Koprivec, blagoslovio je kruh i hranu/Etno udruga Kurilovec

Pozornost brojnih gostiju izazvale su i posebne dekoracije, a upravo su članice ove udruge zaslužne i za posebne ukrase na Gastro Turopolja i Petek na Gorice, za koje su također dobile brojne pohvale.

Manifestaciji su inače prisustvovali brojni uvaženi gosti, među ostalim i predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić, Gordana Mikulčić Krnjaja, savjetnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, Maja Toth, direktorica Turističke zajednice V.Gorice, predsjednik Gradske četvrti Kurilovec Damir Slojšek, Katica Jerleković, predsjednica udruge Uzorne hrvatske seoske žene, predsjednica goričkog SDP-a, Ivana Mlinar, i brojni drugi uzvanici.

 

Ova objava ‘Jesen u Kurilovcu’: Legendarni miletići, blagoslovljeni kruh bake Žordić, vrednote svih vrsta se prvi puta pojavila na cityportal.hr.