Prijava

Vaša prijava

Hripavac se ubrzano širi Hrvatskom, novi slučajevi i u Velikoj Gorici – evo koji su početni simptomi i kako se najbolje zaštititi

[]

Hripavac je iznimno zarazna bolest dišnog sustava i ubrzano se širi Hrvatskom, a liječnici poručuju kako je to posljedica nedovoljne procijepljenosti djece. Naime, ova bolest koja se u narodu često naziva i magareći kašalj, od jednog slučaja u vrlo kratkom vremenu može reproducirati i 16 novooboljelih! Većina oboljelih je među djecom.

– Na području Zagrebačke županije imamo 10 prijavljenih slučajeva u populaciji mlađe životne dobi, no sigurno postoji još dio oboljelih, ali vjerojatno je riječ o lakšim oblicima koji su slični prehladi. U Velikoj Gorici imamo dva dokazana slučaja, mlađe životne dobi u kojoj se i inače javlja, kod novorođenčadi koja se još nisu ni stigla cijepiti, nisu navršila dva mjeseca života ili su nešto starija djeca, ali nisu do kraja procijepljena. Upravo je to i razlog povratka hripavca – slabija procijepljenost. U Hrvatskoj smo s cijepljenjem protiv hripavca započeli još 1959. godine i to je po kalendaru cijepljenja obvezno cijepljenje od dojenačke dobi, od drugog mjeseca života, sve do navršenih 5 godina. Djeca dobiju ukupno 5 doza do polaska u školu. To je bitno naglasiti jer ta imunost koja se stvara tijekom godina, s vremenom se smanjuje ili nestaje, jednako kao imunost koja se stekne preboljenjem. Tim cijepjenjem trebamo održati razinu kolektivnog imuniteta. Zadnjih par godina taj cijepni obuhvat nije zadovoljavajući, jer trebao bi biti oko 94, 95 posto, no u prvoj i drugoj revakcinaciji je oko 89 do 90 posto, što nije dovoljan postotak za kolektivnu imunost. Stoga i taj neki porast ove godine ne samo u Splitskoj županiji nego i kod nas, tu je manji broj zaraženih, ali opet veći nego prošle godine. Period inkubacije je oko desetak dana i bolest se širi kapljičnim putem, to je respiratorna infekcija čiji je uzročnik izrazito zarazna bakterija i hripavac je izuzetno zarazna bolest, poput ospica – rekla nam je dr. Sanja Zrilić iz Epidemiološke službe Zagrebačke županije.

Foto: CDC/pexels.com

Hripavac je ozbiljna i vrlo zarazna infekcija uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis i jedna je od najčešćih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Doktorica Zrilić kaže kako se tijek bolesti razlikuje ovisno o imunološkom statusu osobe, a simptomi se mogu podijeliti u tri stadija.

– Prvi je onaj koji ljude najčešće i zavara, jer su simptomi slični prehadi, curenje ili začepljenje nosa, blagi rast tempretaure, kihanje i jaki kašalj,  i to traje tjedan do dva. Drugi stadij je tipičan za hripavac s napadajima iscrpljujućeg kašlja, po minutu dvije bez da udahnete zrak. Paroksizmi kašlja sastoje se od pet do deset kašalja u vrijeme jednog izdisaja, nakon čega slijedi udisaj koji u veće djece zbog suženja glasnica zvuči kao hripanje. Tijekom nekoliko dana, kašalj će se obično pogoršati i mogu ga pratiti grčevi i povremeno povraćanje. Napadaji kašlja su učestaliji tijekom noći, praćeni su povraćanjem i umorom, također moguće su i neurološke  komplikacije. Može trajati dva do šest tjedana. Treći stadij je stadij oporavka, napadaji kašlja postaju rjeđi te prestaju kroz dva do tri tjedna, uz mogućnost trajanja do nekoliko mjeseci – pojašnjava.

Terapiju i liječenje antibioticima određuje specijalist infektolog, a svakako treba reagirati na vrijeme kako ne bi došlo do komplikacija.

– Hripavac može biti opasan jer je najčešća komplikacija upala bronha i pluća ili kombinacija, kod male djece imamo i febrilne konvulzije, a rjeđe dolazi i do upale mozga – napominje dr. Sanja Zrilić iz Epidemiološke službe Zagrebačke županije.

Ističe i kako je na području Zagrebačke županije u tijeku redovito cijepljenje protiv gripe za što je osigurano oko 30 tisuća doza cjepiva. Besplatno je za straije od 65 godina, kronične bolesnike i štićenike, te djelatnike domova za starije.

Ova objava Hripavac se ubrzano širi Hrvatskom, novi slučajevi i u Velikoj Gorici – evo koji su početni simptomi i kako se najbolje zaštititi se prvi puta pojavila na cityportal.hr.