Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica najjači grad po izgradnji i postavljanju solarnih elektrana u Hrvatskoj

[]

Među gradovima u Hrvatskoj koji su otišli najdalje u izgradnji i postavljanju solarnih elektrana uvjerljivo najjači je Grad Velika Gorica, piše portal gradonačelnik.hr. Navode kako je dosad na javne gradske i školske ustanove postavljeno 19 sunčanih elektrana vrijednih 654 tisuće eura, a u narednom razdoblju planiraju se još tri. Očekuje se da kako će više od 50 posto električne energije ovi objekti dobivati putem sunčanih elektrana, pa će tolike biti i uštede na troškovima električne energije.

Podsjećaju kako je prvu solarnu elektranu Grad Velika Gorica postavio još u prosincu 2016. godine, na krovu OŠ Novo Čiče, u sklopu projekta Solarno mapiranje Velike Gorice, a tada je predstavljena i aplikacija ‘Velika Gorica Solarni grad’. Prikazani su potencijali korištenja sunčanih elektrana na velikogoričkim krovovima višestambenih zgrada u urbanom dijelu naselja Velike Gorice te javnih zgrada na cijelom administrativnom području Grada. Grad je analizirao potencijalne objekte u svom vlasništvu, proveo analizu putem ISGE-a te se kao najadekvatnija za postavljanje prve sunčane elektrane pokazala upravo OŠ Novo Čiče. Temeljem navedene analize, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, krajem 2020. godine postavljena je i prva sunčana elektrana na zgradi u vlasništvu Grada Velike Gorice.

U sklopu projekta ‘Velika Gorica – Solarni grad – odbrojavanje’ najveća ‘solarka’ postavljena je na najvećoj goričkoj školi, OŠ Nikole Hribara, a proizvedena električna energija koristit će se za pokrivanje vlastite potrošnje na lokacijama samih objekata. Osim korištenja obnovljivih izvora energije, ovim je projektom označen i početak tranzicije grada u smjeru ugljične neutralnosti, kroz podizanje razine svijesti građana o potrebi ulaganja u obnovljive izvore energije.

I dok će u Velikoj Gorici solarnim elektranama biti opremljene čak 22 zgrade javne namjene, usporedbe radi, Karlovac će ih postaviti na 14 objekata, a Zagreb tek na njih osam.

Ova objava Velika Gorica najjači grad po izgradnji i postavljanju solarnih elektrana u Hrvatskoj se prvi puta pojavila na cityportal.hr.