Prijava

Vaša prijava

Svečane nošnje Hrvatske izložene u Zračnoj luci Franjo Tuđman

[]

Putnici u Zračnoj luci Franjo Tuđman imaju priliku vratiti se na trenutak u prošlost i upoznati se s hrvatskom kulturnom baštinom i tradicijom kroz novootvorenu izložbu svečanih narodnih nošnji iz fundusa FA Turopolje.

Kroz izložbu se mogu vidjeti nošnje koje su se odijevale u blagdansko vrijeme, a poveznica su i s promocijom adventa u Gorici čija je tema ove godine turopoljska podgutnica, također dio narodne nošnje. Izložba je dio programa ‘Advent u Gorici’.

– Izložbom hrvatske narodne nošnje želimo vas na trenutak odvesti u prošlost, oživjeti naslijeđe naših predaka i prikazati samo maleni dio bogatstva i ljepote hrvatske narodne baštine. lzložene narodne nošnje nošene su tijekom različitih svečanosti, poput vjenčanja, krštenja, lokalnih blagdana ii svaka od njih priča svoju priču. Jedna od izloženih nošnj je lokalna narodna nošnja Turopolja, dijela Posavine, regije južno od Zagreba koja graniči s desnom obalom rijeke Save na istoku i brdima Vukomeričkih Goricama na jugozapadu samo 15 minuta vožnje od zračne luke – stoji u opisu izložbe

Za otvorenje prigodan program izveli su članovi Folklornog ansambla Turopolje.

“Folklor je poput livade; pun šarenih cvjetova, ništa u njoj nije isto, sve je uvijek novo, uvijek malo drugačije i još ljepše.” – rekao je jednnom prilikom istaknuti hrvatski folklorista i etnograf Zvonimir Ljevaković.

Ova objava Svečane nošnje Hrvatske izložene u Zračnoj luci Franjo Tuđman se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Otvorenje izložbe svečanih narodnih nošnji

Velika Gorica dobiva novu poslovnu zonu