Prijava

Vaša prijava

Od danas je dozvoljeno korištenje pirotehnike, ali petarde su u potpunosti zabranjene

[]

Iako su u prodaji od 15. prosinca od danas je i službeno dozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava iako iz brojnih policijskih uprava upozoravaju građane i apeliraj da se suzdrže od njihova korištenja.

Kako bi se smanjilo stradavanje prilikom rukovanja pirotehničkim sredstvima, već 30 godina u blagdansko vrijeme provodi se akcija ‘Mir i dobro’. Cilj je skrenuti pozornost javnosti na činjenicu da pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivne tvari čijim nestručnim rukovanjem mogu nastati ozbiljne ozljede i teške posljedice za cijeli život.

Unatoč tome što su propisane i novčane kazne, zvukove pirotehnike na ulicama grada čujemo već neko vrijeme. Iz policije dodaju kako pirotehnička sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana.

Foto: MUP

Kada su u pitanju kazne one iznose od 130 do 390 eura za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 1.320 do 3.980 eura.

Tu su i kazne za građane od 660 do 1.990 eura, a za pravne osobe od 1.320 do 3.980 eura, ovisno o vrsti prekršaja. Policija će tijekom akcije obavljati nadzore, kako ovlaštenih prodavaonica tako i mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. Dodajmo kako su petarde u Hrvatskoj u potpunosti zabranjene i građani ih ne bi smjeli posjedovati.

Inače, korištenje pirotehnike dozvoljeno je do 1. siječnja, no pokušajte se suzdržati od njihova korištenja radi sigurnosti vas samih kao i svih koji vas okružuju.

Ova objava Od danas je dozvoljeno korištenje pirotehnike, ali petarde su u potpunosti zabranjene se prvi puta pojavila na cityportal.hr.