Prijava

Vaša prijava

Projekt Eco.SAVE: Maturantice srednje Ekonomske ukazale na veliki eko problem kojeg nismo ni svjesni, podržite ih!

[]

Učenici velikogoričkih škola itekako su diljem zemlje, ali i šire, prepoznati kao talentirani, vrijedni i kreativni, što dokazuju njihove brojne nagrade na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Danas vam stoga predstavljamo projekt pod nazivom Eco.SAVE iz produkcije tima visoko ekološki osviještenih mladih dama, maturantica 4.b razreda Ekonomske škole Velika Gorica, kojim su se uključile na natjecanje čiji je nositelj Međunarodna  inicijativa ekološke održivosti S.A.V.E. One su redom Rafaela Sofić Čunčić, Marta Spajić, Ena Alievski i Anesa Zenuni, a mentorica na projektu je profesorica grupe ekonomskih predmeta, Marija Mohar.

Foto: Članice tima Eco.SAVE u razgovoru s predstavnicima VG Čistoće/privatni album

Kako bismo doznali koju informaciju više našli smo se s čitavim timom, dan uoči predaje projekta.

– Natječaj je usmjeren prema svim srednjim školama u Hrvatskoj, a organiziran je pod nazivom PBZ SAVE. Ove godine smo kao škola prvi put dobili poziv, a kako s djevojkama već imam iskustva kao marljivima i suradljivima, ponudila sam im da se uključimo i one su odmah pristale. Ideja je da učenici detektiraju ekološki problem u svom gradu i da već tijekom izrade projekta utječu na njegovo rješenje. Učenice su se usmjerile na školsko okruženje gdje je veliki broj neispravno odbačenih opušaka od cigareta, po zelenim površinama i pored koševa za smeće – rekla nam je profesorica Mohar.

Inicijativu je inače razvio Muzej štednje iz Torina u suradnji s Europskom investicijskom bankom, a u Hrvatskoj ga provodi Privredna banka Zagreb s ciljem upoznavanje mladih s razvojem kružnog gospodarstva i socijalne i ekološke održivosti, otkrila nam je mentorica tima.

Foto: Odbačeni opušci ispred srednjoškolskog centra /G.Kiš, Cityportal.hr

Tijekom izrade projekta učenice su pričale i sa školskim spremačicama koje su itekako svjesne problema, no same ga ne mogu riješiti, jer čim počiste stvori se nova hrpica opušaka. Stoga se tim odlučio na pristup kojim bi podigle svijest građana o velikoj štetnosti odbačenih opušaka za njihov okoliš, jer riječ je zapravo o plastici koja se razgrađuje najmanje jedno desetljeće. Tijekom istraživanja, koje je uključilo anketiranje, intervjue s predstavnicima VG Čistoće, izradu edukativnih digitalnih letaka i video materijala, spoznale su kako postoje brojni razlozi neispravnog odlaganja opušaka od cigareta.

Foto: Odbačeni opušci ispred srednjoškolskog centra /G.Kiš, Cityportal.hr

O tome kako ljudi nisu dovoljno educirani o problemima štetnosti bacanja opušaka u okoliš složili su se i gradski komunalni stručnjaci, te dali punu podršku inicijativi Eco.SAVE kojom će se podići svijest građana o ovom problemu.

– Počele smo primjećivati koliko naših prijatelja, svi vršnjaci uopće tome ne pridaju pozornost i koliko ima opušaka po školskom dvorištu, što je zapravo i apsurdno. Htjele smo riješiti problem na neki jednostavan način. Inače mi se sviđa sudjelovati na projektima koji su interesantni, a i korisni, kojima se i same educiramo – rekla nam je Rafaela.

Cilj našeg projekta je smanjiti bacanje opušaka u prirodi i osvijestiti ljude koliki je to problem, a to radimo putem Instagram, Facebook i Tik Tok profila, gdje educiramo ljude o štetnosti opušaka – otkriva nam Marta.

Foto: Srednjoškolski centar VG/G.Kiš, Cityportal.hr

– Sviđa mi se da više educiramo ljude po pitanju ovakvih možda ne toliko prepoznatih ekoloških problema. Po internetu smo tražili moguća rješenja, pa smo našle kako se opušci koriste u proizvodnji opeka, čak smo našle projekt čovjeka iz Indije, koji je pročistio filtere iz opušaka i od toga napravio pamuk od kojeg je izrađivao plišance za djecu. Također pojedine zemlje novčano kažnjavaju bacanje opušaka u okoliš i imaju posebne kontejnere gdje se oni bacaju – ispričala nam je Ena.

Naše maturantice sad još očekuje online prezentacija, a krajem siječnja doznat ćemo rezultate. Samo jedan tim iz Hrvatske ide dalje na međunarodno natjecanje u Italiji, stoga podržite ove vrijedne ekološki osviještene buduće ekonomistice i zapratite društvene stranice njihovog projekta Eco.SAVE – Instagram profil naći ćete OVDJE, na Facebook stranicu kliknite OVDJE, a Tik Tok račun ćete pronaći na OVOJ poveznici.

Foto: Vizuali projekta Eco.SAVE

 

Naslovnica: Cityportal.hr,Eco.SAVE

Ova objava Projekt Eco.SAVE: Maturantice srednje Ekonomske ukazale na veliki eko problem kojeg nismo ni svjesni, podržite ih! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.