Prijava

Vaša prijava

Istraživanje: Najplaćeniji ‘cloud’ inženjeri, a menadžeri zarađuju 115 posto više od prosjeka

[]

Prema upravo objavljenom istraživanju portala MojPosao i njihovog servisa MojaPlaća, u 2023. godini prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj, s uključenim dodacima, iznosila je 1.139 eura, što je 14 posto više nego prethodne godine. Medijan plaće je bio nešto niži i iznosio je 1.028 eura, što znači da većina radnika ima manju plaću od navedenog prosjeka.

Istraživanjem se otkrilo i kako su tijekom prošle godine najvišu prosječnu mjesečnu plaću imali su “cloud” inženjeri, u visini od 3.121 eura, potom piloti, 2.760 eura te IT arhitekti, 2.397 eura. S druge strane tablice nalaze se najpotplaćeniji radnici u Hrvatskoj, krojači, s prosječnom mjesečnom plaćom od 622 eura, šivači sa 672 eura i spremačice sa 677 eura.

foto: Pixabay/Firmbee

Što se tiče raspodjele plaće po platnim razredima, 35 posto građana prima plaću u rasponu od 1.001 do 1500 eura, a njih 34 posto u rasponu od 751 do 1.000 eura. Također raste broj radnika čija plaća prelazi dvije tisuće eura, a smanjuje se broj onih s mjesečnim primanjima nižim od 750 eura.

Osim menadžerskih zanimanja, gdje su plaće u prosjeku 115 posto više od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja, za 59 posto više od prosjeka, te informacijskih tehnologija, za 36 posto. Najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj imaju radnici u pomoćnim zanimanjima, 37 posto ispod prosjeka, tekstilni radnici s 38 posto te zaposleni u uslužnim djelatnostima, čija je plaća u prosjeku 29 posto ispod prosječne.

Kako se navodi u istraživanju, plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su bile sedam posto više od prosjeka (prosječno 1.222 eura), dok su primanja zaposlenika tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu bila četiri posto niža od prosjeka (1.092 eura). Prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu su se kretale oko 1.088 eura, što je pet posto ispod prosjeka, dok je mjesečna zarada zaposlenika u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosila 1.039 eura, što je devet posto ispod prosjeka, navodi se u istraživanju portala MojPosao.

 

 

Naslovnica: Ilustrativna fotografija/pexels.com

Ova objava Istraživanje: Najplaćeniji ‘cloud’ inženjeri, a menadžeri zarađuju 115 posto više od prosjeka se prvi puta pojavila na cityportal.hr.