Prijava

Vaša prijava

Idete autom na posao? I u petak krenite ranije, jutarnje struganje leda vam ‘ne gine’!

[]

Niske jutarnje temperature, uobičajene za ovo doba godine, vozačima donose i dodatne ‘radosti’. Osim opreznije vožnje zbog poledice i skliskih kolnika, ako automobilom idete na posao svakako se treba i ustati nešto ranije, jer slijedi vam neizbježno struganje leda s limenog ljubimca. Tako će nam biti i ovog petka, jer prognostičari najavljuju jutarnje temperature zraka od -7 do -3 Celzijusa. Kako biste uštedjeli tih, barem, 10-tak minuta, pa se umjesto sa strugalicom družili sa šalicom kave ili čaja, donosimo vam par trikova kojima možete izbjeći tu ranojutarnju rekreaciju.

Foto: G.Kiš, Cityportal

Primjerice, vjetrobransko staklo se neće zalediti ako večer prije postavite karton, dok će vam
stare čarape poslužiti za zaštitu brisača – samo ih stavite na metlice brisača, pa se ni oni neće zalediti ili ‘lijepiti’ za vjetrobransko staklo. Vanjske retrovizore ćete zaštititi tako da ih omotate plastičnim vrećicama.

Skidanje leda brisačima i prskanjem vjetrobrana, nije baš efikasno, a napravit ćete si i štetu, jer ako su brisači koje želite pokrenuti ‘zalijepljeni’ za staklo može doći do kvara elektromotora ili mehanizma. Struganjem po ledu brisači se oštećuju i kasnije prilikom brisanja ostavljaju tragove.

 

Polako i s otvaranjem vrata, nemojte ih otvarati na silu, jer možete oštetili gumenu brtvu. I svakako izbjegnite zamjenska sredstva za strugalicu, poput kutije za CD, osobne iskaznice ili bankovne kartice.

I za kraj imamo i ‘recept’ za sredstvo za odleđivanje stakla iz kućne radinosti, kojim ćete nešto i uštedjeti. Litru 96 postotnog alkohola iz ljekarne pomiješajte s vodom u omjeru 1:1, čime ćete dobiti  dvije litre efikasnog i znatno jeftinijeg sredstva za odleđivanje.
Naslovna: Ilustrativna fotografija/G.Kiš, Cityportal.hr

 

Ova objava Idete autom na posao? I u petak krenite ranije, jutarnje struganje leda vam ‘ne gine’! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.