Prijava

Vaša prijava

FOTO Fešta u Vukomeričkim goricama: Vincekovo pod snježnim pokrivačem

[]

Vukomeričke gorice prekrio je snježni pokrivač, no to nije zasmetalo vinsku družinu iz Udruge Grozd i Plemenite općine turopoljske da zajedno sa svojim prijateljima tradicionalno obilježe Vincekovo. Početak je to nove vinogradarske godine i radova u vinogradima, a vinogradari mole sv. Vinka za bolji urod u ovoj godini, ali i da im čuva vinograd od sile prirode i drugih štetnika.

U vinogradu domaćina Vlade Mikulčića u Kostanjevcu bilo je veselo. Prvo je valjalo prema starim običajima orezati trsje, okititi kobasicama i šepekom, ali i krstiti domaćim vinom uz riječi: ‘Dragi Bog čuvaj trsa mog, evo ti zrelog vina da bu dobra godina. Oblake razmakni, sunce primakni, mraza zgoni, na tuču zvoni. Se bum obdelal da bi v jesen popeval. Rozgvu si bum zel i vu vodu del. Sv. Vincek pokaži svetu kak bu vu novom letu’.

Druženje goričkih vinogradara i vinara, ali i ostale pajdašije, bilo je popraćeno pjesmom i svirkom, kušanjem neizostavnog turopoljskog škrleta i domaćom hranom.

Ova objava FOTO Fešta u Vukomeričkim goricama: Vincekovo pod snježnim pokrivačem se prvi puta pojavila na cityportal.hr.