Prijava

Vaša prijava

Najdoktorica Jasminka Biškupić Mužina: ‘Pacijenti su sve zahtjevniji, no bez obzira na to ponovno bi izabrala isti put’

[]

‘Da su barem svi liječnici takvi. Stručna, ljubazna, spremna i voljna pomoći!’ – Samo su neki od komentara i pohvale na rad liječnice obiteljske medicine Jasminke Biškupić Mužina iz goričkog Doma zdravlja. Na listi Najdoktora u Hrvatskoj našla se već nekoliko puta, a titulu Najdoktorice osvojila je i prošle godine prema izboru pacijenata. Živi u Sesvetama i majka je dviju kćeri tinejdžerica.

Po čemu se ističe od ostalih liječnika, zašto nastoji biti uvijek nasmijana i koji je najluđi zahtjev od pacijenta kojeg je imala, ispričala je našoj Matei Brenčić u novom izdanju FM Ordinacije koja se emitira četvrtkom u 13:30 sati na valovima City radija.

Lijepe riječi i pohvale pacijenata znače joj itekako, jer potvrda su to dobrog rada, ali isto tako motivacija i obveza za daljnji budući rad. Iako je dijete iz radničke obitelji, oca električara i majke krojačice, Jasminka je već kao dijete pokazivala interes za medicinom.

– Roditelji su mi pričali da sam se kao dijete vrlo često igrala doktora. Zamatala sam lutke, medvjediće, bake i djedove. To je nešto što je očito negdje raslo u meni i nakon osnovne škole koju sam pohađala u Odri te završene srednje farmaceutske škole upisala sam Medicinski fakultet u Zagrebu i završila ga 1999.godine. Nikada nisam požalila, bez obzira na zadaće i zahtjeve, pogotovo u današnje vrijeme. Mislim da bih ponovno izabrala isti put – govori nam naša sugovornica.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U Velikoj Gorici radi od 2008. godine, a dok nije preuzela ordinaciju u našem gradu, iskustvo je stjecala u drugim ordinacijama u okolici.

– Bilo je to jedno drugo vrijeme. Tada je puno liječnika bilo na burzi i teško je bilo pronaći specijalizaciju, a kamoli zaposlenje. Imala sam tu sreću da sam dobila staž u Domu zdravlja Velika Gorica. Nakon odrađenih godinu dana, radila sam brojne zamjene u ambulantama obiteljske medicine, najviše u Orlima, Dubrancu i Pokupskom. Vrlo često rad na aerodromu i rad u hitnoj pomoći. Bilo je teško naći zaposlenje u ambulanti, a s obzirom da nisam htjela biti na burzi i čekati svoje mjesto, zaposlila sam se u farmaceutskoj tvrtki da vidim i drugu stranu priče – govori Biškupić Mužina.

No, ubrzo se otvorilo radno mjesto u ambulanti obiteljske medicine u Orlima jer je liječnik išao u mirovinu. Taj rad joj je omogućio specijalizaciju, a nakon položenog specijalističkog ispita 2008. godine počela je raditi u ordinaciji u kojoj se nalazi i dan danas. Te iste godine u ambulantu joj je stigla i medicinska sestra Danijela Gotić s kojom zajedno čini jedan jako dobar tim, a kojeg su prepoznali i sami pacijenti.

– Mi smo tim i ako to ne funkcionira to će se odraziti na pacijente. Moramo funkcionirati ‘na pogled’. Ako je neka situacija, međusobno već znamo što treba bez da se išta izgovori. Izuzetno je bitno da radite s osobom koju poznajete i imate povjerenja te koja ima dobar odnos s pacijentima – ističe ova gorička liječnica.

Pacijenti su danas sve zahtjevniji. Postali su educiraniji, dostupno im je puno više informacija. Često prigovaraju i žale se ako ne dođu brzo na red. S jedne strane vrata puna čekaonica, a s druge telefon koji ne prestaje zvoniti i mailovi pristizati dok se izmjenjuju pacijenti u ordinaciji.

– Dnevno imamo od 135 do 180 kontakata, tijekom vikenda skupi se i do 70 mailova, a prije početka smjene, u prosjeku, već 25 ljudi čeka u čekaonici. Svakih sat vremena to bude od 10 do 12 pacijenata pa već oko 16:30 smo prisiljene staviti natpis da više ne primamo pacijente, osim hitnih slučajeva. Pritisak je velik, zahtjevi pacijenata su veliki, a mi smo samo dvije. To je broj koji je zaista teško odrađivati kvalitetno iz dana u dan – kaže doktorica, a imaju i rješenje za one ‘nervozne’ pacijente.

– Kada osjetimo komešanje u čekaoni, onda napravimo dane otvorenih vrata. Otvorimo vrata naše ordinacije kako bi pacijenti vidjeli što i kako se radi. Mi zaista ne gledamo na sat i ne držimo se striktno onoga što piše na vratima. Odlazimo kući kasnije, ujutro dolazimo ranije. Trudimo se na sve moguće načine da to sve skupa funkcionira – dodaje.

Doktorica Biškupić Mužina i sestra Danijela trenutno brinu za nešto više od 2 tisuće pacijenata, uz sav posao odrađuju i mnogo administracije poput pisanja putnih naloga, troškova…sve su to stvari za koje smatraju da bi trebale biti maknute iz ordinacija.

– Sve to opterećuje rad i skraćuju nam vrijeme koje bi trebalo biti rezervirano za pacijente – govori nam liječnica ispred čije je ordinacije u ovo doba godine gužva više nego inače.

– Covid je još uvijek tu. Nisu više one brojke koje su bile, ali je tu s blažom kliničkom slikom. Hripavac za koji smo mislili da više nećemo vidjeti u praksi i on je tu. Tjedno ima po par slučajeva u svakoj ambulanti. Gripa iz tjedna u tjedan raste, a tu su i ostale respiratorne infekcije – kaže doktorica koja ima savjet i molbu na sve pacijente.

Apelirala bi na pacijente s blago povišenom temperaturom da dva ili tri dana ne dolaze u čekaonu već da uzimaju antipiretike, piju tekućinu, koriste kapi za nos, sirup protiv kašlja ili iskašljavanje i onda ako im nije bolje, treći ili četvrti dan dođu k liječniku na pregled – poručuje za kraj doktorica obiteljske medicine Jasminka Biškupić Mužina koja ujedno dodaje kako je ključ zdravlja, ali i preporuka u sezoni respiratornih infekcija, podizanje imuniteta pravilnom i redovitom prehranom.

Cijelu emisiju s našom sugovornicom, možete poslušati ovdje.

Ova objava Najdoktorica Jasminka Biškupić Mužina: ‘Pacijenti su sve zahtjevniji, no bez obzira na to ponovno bi izabrala isti put’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


FRIK IZ KVARTA – Čovjek ugrizao psa

Novi bicikl na meti kradljivaca