Prijava

Vaša prijava

Vrijeme izazova: Protiv loših rezultata Gorica će se boriti – novom utakmicom!

[]

Nema u svijetu HNK Gorice ni govora o dramatičnom stanju, daleko od toga, nije ovo takav klub, ali naravno da će se svi zajedno nakon poraza od Lokomotive složiti da – nije dobro! U završnicu jeseni Gorica je ušla kao četvrta momčad prvenstva, najljepša priča aktualne sezone, no vrlo brzo stvari su se po tom pitanju značajno promijenile. Prvo je Osijek preuzeo broj četiri, da bi u nedjelju i Lokomotiva preuzela broj pet na tablici, produbila krizu i potpuno otvorenim učinila pitanje: kako dalje?

Gorica je, sjetit ćete se vjerojatno, tijekom jeseni uživala u čudesnom nizu neporaženosti na domaćem terenu. Došla je to do brojke 16, a onda završilo protiv Varaždina, na oproštaju od jeseni. Na ulasku u proljeće stigla su nova dva domaća poraza, sad već pričamo o nizu potpuno druge vrste, a pričamo i o seriji od pet utakmica u kojima su upisana četiri poraza i jedan remi. Taj bod došao je u onoj utakmici s Istrom, u kojoj se od treće minute igralo s igračem manje, u kojoj Gorica praktički nije uspjela prijeći centar…

– Trenutak nije dobar za nas, ali to su situacije koje se događaju u nogometu. Na nama je da pokušamo što prije zaustaviti taj loši niz, što će biti jako teško s obzirom na raspored utakmica. Ali Bože moj, Gorica je izlazila i iz puno težih situacija, a mi ćemo napraviti sve da što prije opet uđemo u pozitivu – govorio je trener Dinko Jeličić nakon novog poraza, nakon novog koraka unatrag na ljestvici.

Miran je čovjek, staložen, s obje noge na zemlji, cijepljen od nepotrebne depresije jednako kao i od bilo kakve euforije, ali ni njemu sasvim sigurno nije lako u ovim trenucima. Valja što prije izmisliti nešto, promijeniti ili prodrmati momčad, pronaći onaj izgubljeni duh, energiju koja je dugo krasila Goricu, da bi protiv Lokomotive upravo po tom pitanju bila neprepoznatljiva.

– Nema dvojbe da je utakmica protiv Rijeke ostavila traga, čak i više u fizičkom nego mentalnom smislu – vjeruje Jeličić, koji se bori i s ozljedama, i s kartonima, i s neiskustvom…

U nedjelju poslijepodne tako je kapetan Filip Mrzljak bio na tribinama, gdje će i ostati još neko vrijeme, zahvaljujući preburnoj reakciji po završetku drame s Rijekom, a umjesto njega upao je 19-godišnji Sekou Sagna, koji je naivno skrivio penal odluke. Opet nije bilo ni Valentina Majstorovića, u pravi ritam tek se vraća Marko Soldo… A najvažniji izostanak sad je već stara vijest, jer Merveil Ndockyt već je dugo “out”, a veliko je pitanje kad će se vratiti na teren.

I upravo s tom njegovom ozljedom poklapa se rezultatski i izvedbeni pad Gorice. Ndockyt je do ozljede bio najbolji igrač Gorice, silno koristan i prema naprijed i prema natrag, pojedinac koji je znao napraviti razliku na svakom dijelu terena. Njega Gorica očito ne može nadoknaditi, njegov doprinos očito je bio i važniji nego što smo mislili, I bez njega Gorica pati.

Dosad nitko nije uspio uskočiti u njegove kopačke, nadoknaditi njegov doprinos, a to će morati barem pokušati učiniti ili mladi Luka Kapulica ili novi igrač Andrej Lazarov.

– Ako ništa drugo, sad barem imamo normalnih tjedan dana za odmoriti se i pripremiti za sljedeću utakmicu, vidjeti tko će tu biti najspremniji i ići u borbu za svaki bod – kaže Jeličić, koji je s tim ciljem, da dozna tko je najspremniji, tko još može pomoći, dogovorio i prijateljsku utakmicu za utorak.

Na pomoćnom terenu Gorici će protivnik biti Maksimir, klub koji igra u četvrtom rangu hrvatskog nogometa, a za očekivati je da će priliku dobiti svi oni koji nisu igrali u ili su manje igrali nedjelju. Radošević i(li) Debijađi će na gol, a tu su još i Leš, Matković, Vuko, Đekić, Jug, Skrbin, Ilečić, Kapulica, Fall, Nezirović, Josić, možda i Blummel… Problema je puno, roster je kratak, a Jeličić će ga na ovaj način pokušati još malo proširiti. Pa će se protiv loših rezultata boriti – novom utakmicom.

Protiv Lokomotive se ozlijedio Nikola Vujnović, mogao bi se tu pojaviti novi problem, zbog kartona mora pauzirati Momo Raspopović, ali još i puno veći problem od svega toga je raspored koji slijedi. U nedjelju će Gorica gostovati na Maksimiru kod Dinama, zatim u grad opet dolazi zahuktala Rijeke, a nakon toga slijedi i gostovanje na Opus Areni kod Osijeka… Ali ići će se, naravno, korak po korak.

– Nema posebnog recepta, u svaku sljedeću utakmicu idemo s onima koji su u tom trenutku najspremniji – kazao je Jeličić.

Nakon Lokomotive trener Gorice je u jednom trenutku izgovorio i rečenicu “borit ćemo se za svaki bod dok god sam ja ovdje”. S obzirom na loš niz koji Gorica ima iza sebe, s obzirom na raspored koji slijedi, u nekim bi situacijama, u nekim drugim klubovima, takva rečenična konstrukcija imala ozbiljnu težinu, no Gorica je više puta pokazala da je malo drukčija po tom pitanju.

U prijevodu, unatoč tome što je u tijeku vrijeme velikih izazova, trener je siguran na svojoj poziciji, a momčad je dobra. Dokazano dobra. Rezultati, nažalost, u posljednje vrijeme nisu dobri, pa će biti potrebno i strpljenja, i upornosti, i rada, a ne bi bilo loše da se dogodi i neka promjena. Jedna od onih koja će razdrmati momčad i pokrenuti stvari u pozitivnom smjeru.

Ova objava Vrijeme izazova: Protiv loših rezultata Gorica će se boriti – novom utakmicom! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.